Plastično je fantastično

utorak, 01.09.2015.

NEWSLETTER 35

NEWSLETTER 35


Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec kolovoz.

Kolovoz - mjesec zanimljivih i različitih događanja. Unatoč vrućini i drugim obavezama, na blogu je objavljeno 30 postova.

Mjesec kolovoz uobičajen sa svojim redovnim aktivnostima, no ipak obilježen je postom koji je bio dosta čitan (više od 2000 čitatelja), a ujedno je prenesen i na nekoliko drugih web portala. Radi se o postu "Zašto rušite sustav" u kojem je bilo riječi o ukidanju povratne naknade za PET ambalažu u koju se pakira mlijeko i mliječni proizvodi. Na žalost, još jedan dokaz da veliki trgovački lanci upravljaju procesima donošenja odluka. Poznavateljima prilika oko vrećica, na žalost, nije novost.

Evo pregleda objavljenih članaka tijekom kolovoza na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.08. - NEWSLETTER 34 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom srpnja.
02.08. - Ni ovdje više redova nema … jer plastika to omogućava - Nekoliko dana ranije je u postu Kako smanjiti redove na feštama objavljen video prikaz uređaja za punjenje plastičnih čaša za pivu odozdo - brzo, točno, bez zapjenjivanja, bez čekanja i redova - ali tada je zaključio da se redovi premještaju negdje drugdje. Logično - ako smo ubrzali ulaznu stranu, treba ubrzati i izlaznu stranu. Plastika i tome nudi rješenje - mobilni plastični wc-i.
03.08. - Plastične vijesti 88 - Potrošnja polimera za injekcijsko prešanje - Prema izvještaju AMI Consulting, tijekom 2014. godine vidljiv je bio oporavak plastičarske industrije u Europi i to onaj njezin dio koji se bavi injekcijskim prešanjem. Kapaciteti u 2014. godini bili su za 11 % veći od tzv. pred-krizne 2007. godine, mada je sama proizvodnja bila kvantitativno manja 7 %.
04.08. - Vrijedi ponoviti (video prilozi) - Blogerica Stella je postavila pitanje: Što je to injekcijsko prešanje? Da sad ne bi zainteresirani čitatelj kopao po blogu, ponavljaju se dva video priloga. Osnove procesa injekcijskog procesa i kako se proizvode PET plastenke, koje se također proizvode postupkom injekcijskog prešanja.
05.08. - Zašto rušite sustav? - Otvoreno je pitanje zašto je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uopće pristupilo promjeni Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, u kojem je predvidjelo ukidanje naknade na PET ambalažu zapremnine veće od 0,2 litre za mlijeko i mliječne proizvode od 50 lipa, kao i da se nakon 1. rujna 2015. više neće moći ostvariti povrat naknade. Odgovori dobiveni putem medija na razini su vrijeđanja inteligencije prosječnog hrvatskog potrošača.
06.08. - Najava događaja: Otvorenje Introspekcije Diane Sokolić - Izložbeni ciklus Linking[art] u krčkoj galeriji Decumanus, nastavlja se izložbom Introspekcija riječke slikarice, multimedijalne umjetnice i dizajnerice Diane Sokolić. Otvorenje je bilo 6. kolovoza 2015. godine u 21.00 sat, a izložba je bila otvorena do 27. kolovoza.
07.08. - Otvorena Introspekcija (foto izvještaj) - U prekrasnom ambijentu krčke galerije Decumanus otvorena je samostalna izložba umjetnice Diane Sokolić "Introspekcija". Čitateljima bloga poznato je da se akademska slikarica Diana Sokolić između ostalog bavi i izradom umjetničkog nakita od poli(metil-metakrilata) (PMMA) odnosno plekisglasa, koje je ovom prilikom izložila na prozirnim plastičnim tubama od poli(etilen-teraftalata) (PET), uz svjetlosne efekte.
08.08. - Darujte krv, spasite život, budite humani i sigurni … jer plastika to omogućava - Tijekom cijelog kolovoza bili su učestali pozivi iz hrvatskih bolnica i njihovih odjela za transfuziju s pozivom građanstvu da daruju krv. Potrebe su bile velike, potrošnja je povećana, pa se i blog se priključio ovom humanitarnom pozivu. Usput, iskorištena je prilika sve darivatelje krvi podsjetiti da je cijeli postupak osim što je human i siguran, bezbolan, koristan i za darivatelja, te da se vrećice za krv s pripadajućim plastičnim cjevčicama i zatvaračima proizvode od omekšanog poli(vinil-klorida) (PVC). PVC se za proizvodnju (jedino tih) vrećica koristi više od pola stoljeća i trenutno je jedini pogodni materijal za ovakvu vrstu medicinske opreme. PVC vrećice za krv imaju ključnu ulogu u osiguravanju uvjeta za dugoročno i pouzdano čuvanje te visokih standarda sigurnosti i kvalitete zdravstvene ispravnosti krvi i krvnih pripravaka, a time i zaštite zdravlja pacijenata.
09.08. - Blogerska suradnja - Mela: Udobno, svrsishodno i lijepo - Blogerica Mela predstavila nam je svoje nove, udobne, lagane, svrsishodne i lijepe plastične sandale.
10.08. - Rusi protiv plastenki - Ruski zakonodavci bore se protiv gotovo pa nerješivog problema - zabraniti ili ne zabraniti prodaju piva u PET plastenkama. Ipak, ovakve vijesti odnosno odluke uvijek treba čitati između redova i zapitati se što je pozadina donošenja ovakve odluke. Zasigurno su tu u pitanju lobiji i lobiranja za neke interese - je li to borba protiv alkoholizma koji je u Rusiji iznimno veliki problem, ili je borba za još veći plasman PET plastenki na tržište? No, niti jedno, niti drugo neće se postići ovakvim zabranama.
11.08. - Jest da su plastične, ali … što je previše, previše je! - Foto prilog s ulaza na Krčki most s otočne strane. Još jedan prilog bezbrojnim primjerima zašto su Hrvatske autoceste u gubitku. Plastične rampe su jeftinije, praktičnije, trajne, mogu se recklirati i u pravilu se izrađuju od reciklirane plastike, lakše je njima upravljati, ne zahtijevaju neko posebno održavanje (antikorozivna zaštita, bojanje) nije potreban snažniji elektromotor za podizanje teških metalnih i u pravilu, u incidentnim situacijama, neće oštetiti vozilo, ali postaviti dvije jednu pored druge ipak je previše.
12.08. - Blogerska suradnja - Moja Moda: Plastika kao odličan dekorativni element - Foto izvještaj blogerice Moja Moda s izleta u Novigrad gdje je stara gradska jezgra okićena raznobojnim kišobranima. Kako kaže blogerica: "Ugođaj je poseban, treba ga doživjeti. Odličan potez gradskih vlasti jer grad odiše veseljem i bojama. Eto kako plastika može biti odličan dekorativni element".
13.08. - Plastične vrećice trebale bi biti besplatne - Prema istraživanju provedenom među britanskim potrošačima, a povodom uvođenja naknade od 5 penija (oko 55 lipa) na jednokratne plastične vrećice u Engleskoj od 1. listopada 2015. (jednako kao što je prethodno uvedeno u Walesu i Škotskoj) utvrđeno je da dvije trećine britanskih potrošača misli da bi reciklabilne i biorazgradive jednokratne plastične vrećice trebale biti besplatne.
14.08. - Za Velu Gospu sve je spremno - Kako su nas izvijestili iz Marijanskog svetišta na Trsatu u Rijeci, za proslavu Vele Gospe sve je bilo spremno nekoliko dana ranije. Crkvenim svečanostima je prisustvovalo nekoliko desetaka tisuća vjernika (40-50.000), a euharistijsko slavlje na otvorenom predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Misi je prisustvovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Kao je vidljivo s priložene fotografije, vjernici, pa i predsjednica sjedili su na plastičnim stolicama, koje su se u ovakvim prilikama, okupljanjima velikog broja ljudi pokazale nezamjenjivima. Lagane su, lako prenosive i složive, brzo i jednostavno ih se postavlja, a i udobne su. Pored plastičnih vrećica i PET plastenki, jedan su od najraširenijih plastičnih proizvoda na svijetu.
15.08. - Blogerska suradnja - Lastavica: Bauk plastike (opet) kruži svemrežjem - Kolegica blogerica koja piše blog Leti lastavica poslala e-mail s upitom: "Prije nego proslijedim ljudima, je li to točno?" i u prilogu stavila dobro poznati e-mail koji govori o opasnostima i otrovnostima plastike, a temeljen na oznakama za reciklažu. Čitateljima bloga ponovljeno je nekoliko činjenica kao odgovor, ali ono što valja posebno naglasiti je upravo ta blogerska suradnja - kolegica blogerica, znajući za ovaj blog i o čemu se piše, prije nego se je upustila u prosljeđivanje i nenamjerno sudjelovanje u širenjima neistina i gluposti, pitala je. Obratila se i to smatram najvećim doprinosom bloga i suradnje s drugim blogerima. Pokazala je da poštuje znanost, struku i nečije znanje.
16.08. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Alemka Goleš, Zagreb: Je li vrijeme za pospremu? - Dva dana ranije na blogu je bilo riječi o plastičnim stolicama. Zagrebačka fotografkinja Alemka Goleš poslala je jednu prikladni fotografiju- "Stolci". Na fotografiji su prikazane (pospremljene) plastične stolice izrađene od polikarbonata (PC). Stolice od ove vrste plastike puno češće svoje mjesto nalaze u moderno uređenim interijerima. Čvrste su, elegantne, trajne i lijepo izgledaju.
17.08. - Kiša je, posjetite izložbu - Preslika članka iz Novog lista o izložbi Diane Sokolić u krčkoj galeriji Decumanus.
18.08. - Iz povijesti zalaganja za plastiku: Plašitelji - Članak prof.emeritusa Igora Čatića objavljen 14. siječnja 2010. u zagrebačkom Vjesniku - i dalje vrlo aktualan.
19.08. - Praktična plastika: Nosač vrećica - Foto prikaz plastičnog pomagala za nošenje vrećica.
20.08. - Naše smeće u češke kante - Dugo vremena dr.sc. Viktor Simončič neumorno ukazuje na, najblaže rečeno, nelogičnosti naša birokracije kada su u pitanju propisi iz područja zaštite okoliša. U ovom članku o tome progovara i Indexov novinar Luka Popov.
21.08. - Novi plastični dizajn kultne fotelje Proust - Davne 1978. godine talijanski dizajner Alessandro Medini dizajnirao je kultnu stolicu Proust, jednu od najlegendarnijih stolica prošlog stoljeća čiji je dizajn preteča postmodernističkog razdoblja. Sada je ta stolica predstavljena u plastičnom dizajnu.
22.08. - Prikupljeno ambalažnog otpada - Prema Izvješću o ostvarenju Programa rada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) za 2014. godinu, u sustavu gospodarenja ambalažnim otpadom kojim upravlja FZOEU u 2014. godini ukupno je prijavljeno/stavljeno na tržište 195.376 tona ambalažnog materijala, a prikupljeno je 133.106 tona ambalažnog otpada ili 68%, čime je FZOEU ispunio cilj (60%) odvojenog sakupljanja otpadne ambalaže propisane Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu.
23.08. - Uskoro počinje škola (video prilog) - Simpatični video prilog kako spojiti ugodno s korisnim, uštedu s ekologijom. Još jedan primjer kako iskoristiti PET plastenku koja vam više ne treba i razveseliti svog đaka, ako ništa drugo, a ono barem s originalnošću.
24.08. - Čikaške zabrane - U Čikagu je od 1. kolovoza 2015. stupila na snagu Uredba koja djelomično uvodi zabranu korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Uredba predviđa da su glavni trgovački lanci, površine veće od 930 m2, dužni osigurati višekratne ili reciklabilne vrećice od bilo kojeg materijala ili od kompostabilne plastike, a sve sa željom da se velike trgovačke lance, a zatim i kupce potakne na "ekološki prijateljsko ponašanje". Međutim, nije baš tako.
25.08. - Ptice jesu ekološki osviještene - Kako nam javlja portal Čuda prirode.com, nesvakidašnje ptičje gnijezdo nađeno je u polju nedaleko Šibenika koje, umjesto da je od grančica, lišća i blata, napravljeno od plastike. Snalažljiva ptica je plastične niti koje služe za vezivanje vinove loze upotrijebila za izgradnju svog gnijezda.
26.08. - Čak i pčele recikliraju plastiku - Dan ranije o pticama, koje sasvim neopterećeno grade od plastičnih vezica svoja gnijezda, ne mareći za lupetanja svojih takozvanih "prijatelja životinja" i takobožnih "zaštitnika", a evo nam vijesti da i pčele (barem što se plastike tiče) slično razmišljaju, da su i one ekološki osviještene - novo je istraživanje pokazalo da pčele znaju reciklirati.
27.08. - EXIT reciklažom do humanosti - U okviru kampanje “Donate Your Waste / Doniraj svoj otpad“ provedene tijekom Exit festivala u Novom Sadu u organizaciji tvrtke za reciklažu plastike Greentech, Recan fonda za reciklažu limenki i JKP Zelenilo iz Novog Sada, posjetitelji festivala i organizatori kampanje skupili su i poslali na reciklažu pola tone otpadnih PET boca i limenki, a prihod od sakupljenog materijala biti će doniran djeci koja boluju od teških i rijetkih bolest u okviru akcije “Humani ponedjeljak”, koju provodi JKP Zelenilo iz Novog Sada.
28.08. - Plastične kugle za zaštitu vode - Los Angeles je nedavno završio ogroman projekt pokrivanja površine spremnika vode plastičnim kuglama.
29.08. - Stalni rast hrvatske industrije plastike - Industrija plastike jedna je od rijetkih gospodarskih djelatnosti koja u Hrvatskoj kontinuirano bilježi rast proizvodnje i izvoza. Iznimka su samo 2009. i 2010. godina, što je bila posljedica gospodarske krize, no u 2011. kriza je prebrođena te je ponovno evidentiran rast.
30.08. - Plastični humor: Sekundarna sirovina - Simpatična humoristična uzrečica.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.


IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
31.03.2012. - FDA odbacila zahtjeve peticije za zabranu BPA - Američka agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration - FDA), kako je i najavila, odbacila je zahtjeve zaštitnika okoliša za zabranom bisfenola A (BPA), kemikalije koja se nalazi u određenoj grupi ambalaže (polikarbonatne bočice i veliki galoni za vodu kao i u premazima unutrašnjosti metalnih kantica kao zaštita od kontakta metala i hrane). BPA služi kao sredstvo za učvršćivanje plastične ambalaže i premaza.


Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 22:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #