Plastično je fantastično

srijeda, 02.09.2015.

Plastične narukvice

Vrlo zanimljiv članak objavio je Boris Jagačić urednik portala ZG Magazin (s kojim ovaj blog uspješno surađuje) o plastičnim narukvicama, vrlo praktičnoj sitnici u današnjoj turističkoj ponudi.


Plastičnom narukvicom do ugodnijeg ljetovanja



A zbog čega su ove narukvice izrađene upravo od plastike? Zato što je vjerojatno nemoguće pronaći pogodniji, a istodobno i jeftiniji materijal za tu namjenu



Plastika je svuda oko nas. Neki ju mrze, neki vole, a neki su prema njoj posve indiferentni. No bilo kako bilo, premda nije ni plemenit ni vrijedan radi se o materijalu koji je jeftin i podatan, a neke mu osobine daju i uporabnu prednost pred drugim materijalima. Tako se npr. već jedno vrijeme u hotelijerstvu koriste narukvice od plastike koje se dodjeljuju gostima koji imaju uplaćeni puni pansion ili njihov aranžman uključuje još nekakve dodatne sadržaje odnosno all inclusive (sve uključeno) ponudu u sklopu hotelskog kompleksa, kao što su npr. korištenje bazena, sauna te prostorija za sport i rekreaciju i sl. I tako se ta mala jeftina plastična narukvica koju gost dobiva po prijavi na recepciju pretvara u ključ koji njezinom nositelju omogućava neke pogodnosti koje bi ga mogle opasno razmaziti. Rekli bismo, u tom slučaju plastična narukvica vrijedi »kao da je od zlata«.

A zbog čega su ove narukvice izrađene upravo od plastike? Zato što je vjerojatno nemoguće pronaći pogodniji, a istodobno i jeftiniji materijal za tu namjenu. One se lako prilagođavaju obujmu nečije ruke, lagane su, nenametljive i udobne za nošenje, dostupne u svim mogućim bojama, a istodobno i prilično otporne te bez problema podnose sunce, utjecaje klora i slane morske vode čak i ako se radi o dužem godišnjem odmoru.

S druge strane, metalne narukvice bi primjerice bile osjetno skuplje, teže, a podsjetimo da i neki elementi kao što je nikal izazivaju alergijske reakcije kod pojedinaca. Drvene bi narukvice također bile manje spretne i udobne, istovremeno i skuplje, a manje otporne na utjecaj vode.

Također, osim ovakvih hotelskih, popularne su i razne ukrasne narukvice od plastike. Prodaju se one s imenima, a na Jadranu smo naišli na male Slovence koji su nosili šarene narukvice s lijepim natpisom »I love Croatia« (Volim Hrvatsku). Djeca neopterećena vanjskopolitičkim pitanjima i problemima, ujedno i često iskrenija od nas odraslih znaju da im je na hrvatskoj obali lijepo ljetovati i uvijek će se ovdje rado vratiti. Ljubav je to na prvi pogled, jer kako im se i ne bi sviđalo sve ovo što naše more i obala nude. Ima ona jedna poznata dječja pjesma koja to potvrđuje, s tim da bi u njoj trebalo promijeniti jedan stih u »najljepša naša Hrvatska«…

B. Jagačić



Izvor:
ZG Magazin:
Plastičnom narukvicom do ugodnijeg ljetovanja


- 12:49 - Komentari (9) - Isprintaj - #