Plastično je fantastično

utorak, 08.09.2015.

Plastični kralježak

Na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prvi put u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, u vratnu kralježnicu postavljen je umjetni kralježak od akrilata (polimer komercijalnog naziva Palacos®, a tehničkog naziva poli(metil-metakrilat) (PMMA), šire poznatijeg kao pleksiglas). Umjetni plastični kralježak izrađen je u kalupu koji je prethodno izrađen na 3D printeru.





Usadak je postavljen 77-godišnjem pacijentu s malignom bolešću na mjesto sedmog vratnog kralješka koji je imao metastazu u svom trupu, a operaciju je predvodio prof. dr. Dinko Štimac, novoizabrani predstojnik riječke klinike za neurokirurgiju. Operaciji je prethodila suradnja s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, uz pomoć čijeg softwera su obrađeni digitalni podaci dobiveni CT snimkom vratne kralježnice.


Precizan dizajn

Na dobivenoj 3D rekonstrukciji riječki su kirurzi označili dio kosti koji će biti uklonjen, da bi potom inženjeri s Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba tehnikom 3D tiska učinili kalup u koji će se na licu mjesta za vrijeme operacije od akrilata izraditi usadak po mjeri uklonjenog dijela kosti.

- Drugim riječima, usadak je kompjutorskom preciznošću dizajniran samo za tog pacijenta i samo za tu situaciju. Prednosti su brojne. Jedna od njih je da se to radi individualno po potrebama mjera za određenog pacijenta, a ne šablonizirano. Također, radi se o jeftinijoj metodi s obzirom da takav komercijalni usadak od titana košta i do deset puta više, a olakšana je primjena naknadnog onkološkog liječenja i zračenja budući da je akrilat u toj situaciji puno podobniji od metalnih ili titanskih usadaka. Po potrebi, radi boljeg onkološkog tretmana i radiološkog praćenja, titanska pločica i vijci nakon šest tjedana mogu se ukloniti, a sam akrilat ne čini artefakte i šumove. Dosad je ova tehnologija u Hrvatskoj primjenjivana samo za estetske neurokirurške zahvate poput kranioplastike. Nije nam poznato niti iz literature, niti iz drugih izvora da je netko primjenio ovu tehniku i tehnologiju za nadomjestak kralješka, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje. Ponosni smo da je dio projekta hrvatske pameti i hrvatskog proizvoda, objasnio je prof. dr. Štimac.

Nakon kirurške pripreme, na stolu u unaprijed pripremljeni, sterilizirani i po mjerama pacijenta kompjuterski dizajnirani kalup, napravljen je odljev od akrilata. Odljevak je ispunjen autolognom spužvastom kosti koja je uzeta s desne crijeve kosti i postavljen u defekt nastao nakon uklanjanja trupa sedmog kralješka zajedno s metastazom. Usadak se fiksirao u ležištu pomoću titanske pločice i vijaka s prednje strane, dodaje prof. dr. Štimac.


Dr. Dinko Štimac i dr. Dean Girotto tijekom zahvata - Foto: KBC Rijeka


Prema njegovim riječima, pacijent se osjeća odlično, snaga u rukama mu je znatno bolja, a kontrolne rendgenske snimke vratne kralježnice pokazuju odlično smješten i fiksiran usadak. Kroz nekoliko dana pacijent će biti otpušten kući.

- Već u idućim danima krećemo s istom metodologijom, ali u drugog pacijenta, koji ima degenerativnu bolest vratne kralježnice. Kod njega se radi o petom vratnom kralješku. Za njega je već u postupku izrada kalupa na 3D printeru, u koji ćemo zatim izliti umetak od akrilata i staviti ga na isto mjesto gdje ćemo prethodno ukloniti degenerativnom bolešću razoreni peti vratni kralježak. Inače, a za neurokirurgiju u Rijeci nije prva samo u Hrvatskoj s primjenom ove metode, već i puno šire. Nismo još naišli na podatak da je netko izvan Hrvatske učinio ovaj postupak ovom metodologijom. Ako i kada saznamo, javit ćemo vam se i demantirati ovu izjavu, ističe prof. dr. Štimac dodajući da je tek nedavno doznao da tehnologija 3D printera postoji i u Rijeci, pa će buduća suradnja biti proširena na riječku ekipu.




Dobra alternativa

On napominje da su akrilatni umetci dobra alternativa komercijalno dostupnim i skupim umetcima koji se koriste u postupcima u kojima se mora ukloniti trup kralješka, a umetak napravljen od akrilata u kalupu koji je kompjutorski dizajniran po mjerama dotičnog pacijenta i napravljen tehnikom trodimenzionalnog tiska najbliži je ideji idealnog nadomjestka.

Prof. dr. Štimac navodi rezultate studije grupe istraživača na čelu s dr. Farrokhijem iz Sveučilišta Shiraz u Iranu koji su pratili ubacivanja akrilatnih umetaka u postupcima uklanjanja diskova u vratnoj kralježnici. U studiji u kojoj su sudjelovala 64 pacijenta došli do zaključka da se akrilatnim umetcima postiže bolji stupanj sraštanja između kralježaka, da je njihov akrilatni umetak osam puta jeftiniji od PEEK alternative te da akrilatni umetci bolje održavaj poželjnu visinu između kralješaka u usporedbi s PEEK umetcima.

- Razlika našeg postupka i znanstvenika iz Sveučilišta u Shirazu je u tome što smo mi rabili puno veći umetak od onog koji se koristi nakon uklanjanja vratnog diska, a umetak nije uniformiranih dimenzija, već je dizajniran po mjerama određenog pacijenta temeljem izračunavanja parametara na CT snimkama dobivenih prije zahvata, a na kojima se planirao operacijski zahvat i dimenzije nadomjeska. Drugim riječima, prvi smo u kompjutorskom dizajniranju umetka po mjerama pacijenta te korištenju umetka nakon uklanjanja kompletnog kralješka, zaključuje prof. dr. Štimac,





A u stvari, o kojem se materijalu radi?

To je polimer, plastika komercijalnog naziva Palacos® - u medicini poznatiji kao "cement za kosti", a u stvari to je medicinski prilagođen poli(metil-metakrilat) (PMMA), u žargonu poznatiji kao pleksiglas. Polimerna akrilna dvokomponentna smjesa dolazi u kiruršku salu u praškastom obliku, odvojeno s tekućim katalizatorom. Uspe se u ranije 3D otisnuti kalup, pomiješaju komponente (prašak i katalizator) i oblikuje se u željeni oblik. Za nekih 10-tak minuta plastični komad se stvrdne, po potrebi se površinski i oblikovno doradi i ugrađuje se te se privremeno učvršćuje. Postoji biorazgradiva verzija poli(metil-metakrilata) (PMMA) koja se najčešće koristi kod mlađih pacijenata gdje kosti srašćuju te kako kost napreduje, polimerni materijal se biorazgrađuje i tijelo bezopasne ostatke apsorbira.


U sljedećem video prilogu može se vidjeti način pripreme polimerne smjese koja se kasnije ubrizgava u ranije pripremljeni kalup izrađen postupkom 3D tiska:





Izvori:
Novi list:
Prvi na svijetu - Pacijentu ugrađen umjetni kralježak iz 3D printera
Zimmer: Palacos - bone cement
YouTube: PalacosPro mixing video tutorial
Animated flags


- 14:33 - Komentari (6) - Isprintaj - #