Plastično je fantastično

četvrtak, 01.10.2015.

NEWSLETTER 36

NEWSLETTER 36


Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec rujan.

Rujan - mjesec zanimljivih i različitih događanja. Unatoč zauzetosti, putovanja, ali i problema s postavljanjem slika (iz ImageShack-a kažu da će sve srediti do kraja tjedna), na blogu je objavljeno 26 postova.

Mjesec rujan obilježen je postovima: Prijatelji životinja, a gdje ste sad? koji je bio dosta komentiran, post Imamo nobelovca! komentar dokumentarca "Voda - misterij života" objavljenog na nacionalnoj televiziji te Toksini koji debljaju. Poveznica svih tih postova je reagiranje na neznanje, olako i paušalno izrečene podatke, laži i gluposti.

Evo pregleda objavljenih članaka tijekom rujna na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.09. - NEWSLETTER 35 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom kolovoza.
02.09. - Plastične narukvice - Vrlo zanimljiv članak objavio je Boris Jagačić urednik portala ZG Magazin (s kojim ovaj blog uspješno surađuje) o plastičnim narukvicama, vrlo praktičnoj sitnici u današnjoj turističkoj ponudi.
03.09. Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Alemka Goleš, Zagreb - Dvorišta i skladišta - Nastavlja se sa serijalom fotografija Alemke Goleš, fotografkinje iz Zagreba. Ovaj puta prošetala se Gornjim gradom svoga grada i zabilježila da se ni ugodni trenuci opuštanja ne mogu zamisliti bez plastične ambalaže, koja može biti i dekorativni element.
04.09. - Prijatelji životinja, a gdje ste sad? (foto prilog) - Kako kaže jedan komentator - "brutalan" komentar na licemjerje takozvanih prijatelja životinja. Ipak, moram biti iskren i pošten prema velikom dijelu eko aktivista. Cijenim ja napore istinskih prijatelja životinja. Njihova aktivnost nužna je danas kada je profit preuzeo sve ciljeve i koristi sva sredstva ne bi li se povećao. Jako dobro to i plastičari osjećaju, kada ih veliki uništavaju. Ali, neka se svatko bavi svojim poslom. Niti sam ja stručnjak za zaštitu životinja, a bogami nisu ni oni za plastiku, niti znaju. A još gore je kada svojim neznanjem štete svima - životinjskom svijetu, ljudima, sveukupnoj prirodi - promovirajući štetna rješenja, kada se ponašaju kao pravi ekološki trojani.
05.09. - Iz povijesti zalaganja za plastiku - Stvaraju masivnu histeriju - Originalni članak kojeg su napisali I.Čatić i M.Šercer, najprije objavljen u Vjesniku, a zatim i u knjizi "Tehnika, zaštita okoliša i zdravlja". Tekst je pisan 6. svibnja 1993. i dokaz je kako je prije više od 22 godine bilo nerazumnih zelenih i onih drugih koji su pokušavali stručno i znanstveno provjerenim argumentima reći javnosti činjenice.
06.09. - Prijateljski prema životinjama, promotivno za recikliranje (video prilog) - Evo nam jednog vrlo poučnog primjera iz Turske. Kako se ponašati odgovorno prema napuštenim životinjama, a ujedno i edukativno djelovati prema djeci i mladima - za bolji odnos prema životinjama i odgovorniji odnos prema recikliranju i ukupno prema zaštiti okoliša.
07.09. - Blogerska suradnja: Lastavica - Plastični piknik (foto izvještaj) - Nekoliko fotografija s priloženim opisom s neizbježnim svakodnevnim plastičnim predmetima pripremila je blogerica Lastavica.
08.09. - Plastični kralježak (video prilog) - Na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prvi put u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, u vratnu kralježnicu postavljen je umjetni kralježak od akrilata (polimer komercijalnog naziva Palacos®, a tehničkog naziva poli(metil-metakrilat) (PMMA), šire poznatijeg kao pleksiglas). Umjetni plastični kralježak izrađen je u kalupu koji je prethodno izrađen na 3D printeru.
09.09. - Legendarni plastični namještaj (foto prikaz) - Lagan, svijetao, prozračan, pristupačan i multifunkcionalan namještaj - o nebrojenim mogućnostima dizajna i širokoj upotrebi plastike moglo bi se pisati u nedogled, umjesto toga, predstavlja se plastika u njezinu najljepšem dizajnerskom obliku.
10.09. - Imamo nobelovca! - Zamoljen sam od urednika web portala ZG Magazin, g. Borisa Jagačića prokomentirati dokumentarac objavljen na nacionalnoj televiziji. Kako kaže, zbog nekih čudnih izjava, između ostalog i o plastici. Rado sam se odazvao i evo mog komentara koji je objavljen i na navedenom portalu u rubrici "Ljudi i mišljenja".
11.09. - 3D print.hr blog - Predstavljanje prijateljskog i suradničkog web portala - blog 3Dprint.hr kojeg vodi i uređuje dvojac Dušan Vrbanec i Miroslav Brozović. Ovaj dvojac nije nepoznat čitateljima ovog bloga, sudjelovali su u foto natječaju "Plastika i plastični proizvodi oko nas" sa svojim zanimljivim "plastičnim" fotografijama, a na kojima su prikazali svoje uratke, napravljene upravo postupkom 3D tiska, čime se bave i o čemu vrlo informativno i zanimljivo pišu.
12.09. - Novi materijali za nove primjene 1 (video prilozi) - Poznato je da postoji više od 900 vrsta plastike. Od najraširenijih polietilena (PE), polipropilena (PP), poli(vinil-klorida) (PVC), poli(etilen-teraftalata) (PET), polikarbonata (PC), poli(metil-metakrilata) (PMMA), polistrirena (PS), pjenećeg polistirena (PS-E) pa sve do onih manje raširenih (po tonaži), ali specifičnih za posebne namjene - konstrukcijska plastika. Prvi dio članka autora Dušana Vrbanca prenosi se s bloga 3Dprint.hr gdje je opisano je nekoliko specifičnih vrsta plastike koje se koriste pri 3D tisku.
13.09. - Plastični humor: Zabranite novac - Karikatura koja razotkriva s kojim se sve pseudoznanstvenim rješenjima i zaključcima vrlih stručnjaka i koje kakvih zelenih mirova, takobožnjih akcijaša i navodnih prijatelja susreću i plastičari. Na osnovu možda i činjenično točnih istraživanja donose se sasvim krivi zaključci, usmjerava se javnost na sasvim kriva ekološka, zdravstvena, higijenska, energijska, sirovinska, gospodarska, ekonomska rješenja, umjesto na ispravna koje nude stručnjaci i znanstvenici.
14.09. - Toksini koji debljaju - Reagiranje na članak na web portalu Alternativa za Vas pod naslovom Toksini zbog kojih se debljate gdje se nekritički prenose teze iz koje kakvih "istraživanja", a između ostalog spominju se određeni materijali vezani uz plastiku kao što su bisfenol (A) i ftalati, te preporučuju svom čitateljstvu između ostalog "što više izbjegavajte plastičnu ambalažu", pa čak i "pijte filtriranu vodu". još jedan u nizu članaka koji dezinformiraju javnost, nepotrebno zbunjuju, pa čak i plaše na koji je trebalo reagirati.
15.09. - Započela kampanja plašitelja otiscima - Stvaranjem samostalne Hrvatske započelo je pranje mozga hrvatskoj javnosti zelenom ideologijom. Ideje i financijeri su ostali uglavnom isti, mijenjaju se samo vrhovnice tih pokreta. Vrhovnici se baš i nisu nametnuli javnosti. S jednim izuzetkom. - piše prof. emeritus Igor Čatić.
17.09. - Plastična glagoljica - U povodu Međunarodnog dana pismenosti koji je bio 9. rujna Gradska knjižnica Rijeka organizirala je simboličan program posvećen glagoljici koji se sastojao u 3D tisku plastičnih modela glagoljičnih slova.
18.09. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Alemka Goleš, Zagreb - Suncobrani i kišobrani - Još jedan foto prilog zagrebačke fotografkinje Alemke Goleš o plastičnim proizvodima, odnosno o proizvodima većinom napravljenima od plastike. Ovaj puta oku kamere zapeli su suncobrani i kišobrani.
19.09. - Plastika i grafeni - materijali budućnosti - Obistine li se najave britanskih inženjera i ratni brod kraljevske mornarice Dreadnought doista 2050. ugleda svjetlo dana, Velika Britanija ponovno bi mogla postati vladarica svjetskih mora. Naime, ovaj ratni brod pod zapovjedništvom britanske krune bit će, tvrde, najsuvremenije i najsloženije ratno plovilo na svijetu, a tehnologija korištena pri njegovoj izradi ravna je tehnologiji koju se dosad moglo vidjeti samo u kultnoj SF seriji "Zvjezdane staze". Oplata će mu biti načinjena od posebno jakog akrila obloženog grafenom što je upravo potvrda da su plastika i grafeni materijali budućnosti.
21.09. - Recikliranje PET-a - Tijekom 2014. godine Europljani su prikupili i reciklirali ekvivalent jednak 66 milijardi PET boca od litre i pol, to jest oko 57 % plastičnih boca i druge plastične ambalaže koja je stavljena na tržište. Što se PET plastenki tiče, situacija u Hrvatskoj je značajno bolja.
22.09. - Novi materijali za nove primjene 2 (video prilozi) - Drugi dio članka o novim plastičnim materijalima koji se koriste u 3D tisku. Članak autora Dušana Vrbanca, prenesen s 3Dprint.hr portala.
23.09. - Jednostavno o BPA (video prilog) - Video prilog koji na jednostavan način prikazuje osnovne podatke o bisfenolu A (BPA).
24.09. - Najava događaja - izvanredna Skupština DPG - Najava održavanja izvanredne Skupštine Društva za plastiku i gumu na kojoj se očekuju odgovori na pitanja kako i da li uopće dalje.
26.09. - Plastične vijesti 90: Porast potražnje za polietilenom visoke gustoće - Prikaz predviđanja rasta potražnje za polietilenom visoke gustoće (PE-HD) do 2023. godine i to prvenstveno zbog povećanja potrošnje ambalaže, poljoprivrednih filmova i cijevi.
27.09. - Ništa od zabrane - Vrhovni sud savezne države New York u Sjedinjenim Američkim Državama poništio je odluku gradskih vlasti o zabrani polistrirenske ambalaže za hranu, jer postoji sustav i program koji potpunosti osiguravaju recikliranje ove ambalaže.
28.09. - Moda iz odbačenih ribarskih mreža (video prilog) - Već je pisano na blogu o firmi Aquafil kojom prilikom je prikazan proces prerade odbačenih ribarskih mreža u poliamidne (najlonske) niti koje se kasnije koriste za izradu različitih tekstilnih proizvoda - od modne i sportske odjeće, tekstila za namještaj i unutrašnjost automobila pa sve do podnih obloga (tepisona, tepiha). AlJazeera je snimila video prilog o ovom zanimljivom i ekološki vrlo korisnom procesu recikliranja.
29.09. - Dramatično smanjene komplikacije - Hrvatska kardiokirurgija primjenjuje postupak transkateterske zamjene aortalnog zaliska koristeći potpuno plastične katetere za usađivanje aortalnih zalistaka i to kod bolesnika, kako je u uvodu napisano, koji su prebolesni za kirurški zahvat. Uspješnost ovog postupka s plastičnim kateterom je veća od 95 %, što je značajni medicinski napredak … jer plastika to omogućava.


ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.


IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
01.04.2012. - U obrani plastičnih vrećica - Plastične vrećice zabranjene su ili su dodatno oporezivane u brojnim gradovima i državama širom Sjedinjenih Američkih Država. I to ne predstavlja neki veliki problem, jer većina stanovništva jednostavno i bezbolno si može priuštiti izdvajanje pokojeg novčića za tu taksu. Ali, postavlja se pitanje, imaju li zabrane i uvođenja taksi na plastične vrećice uopće smisla. Zašto je to upitno? U članku se daje nekoliko razloga, a na kraju zaključuje: "I ono što se savjetuje svakom potrošaču - nosite sa sobom u trgovinu višekratne plastične vrećice, ukoliko se sjetite. Ukoliko zaboravite, upotrijebite jednokratnu plastičnu vrećicu pa je ili ponovno iskoristite za smeće ili je odložite u reciklažni kontejner, i nemojte se zbog toga osjećati loše."


Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 12:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #