Plastično je fantastično

utorak, 13.10.2015.

Ne lažite kupce!

Danas je Europsko udruženje bioplastičara - European Bioplastics (EuBP) poslalo objavu za medije u kojem ukazuje potrošačima i upozorava proizvođače plastičnih vrećica s oksorazgradivim aditivom da ne zavaravaju kupce, jer njihov proizvod nije u skladu s EN 13432

Naime EuBP je zabilježio porast nepoštivanja europske norme EN 13432 koja definira koji i kakvi se proizvodi smatraju kompostabilnima te kako se ta kompostabilnost određuje. Na žalost, u porastu je broj proizvođača plastičnih vrećica koji dodavanjem oksorazgradivog aditiva izjavljuju da je njihov proizvod kompostabilan i biorazgradiv.

O ovoj pojavi - greenwashing (zeleno umivanje) dosta je pisano na ovom blogu, a ovaj način reklamiranja i obilježavanja proizvoda klasično je laganje kupaca.

Naime, dodavanjem oksorazgadivog aditiva u plastični materijal od kojeg se izrađuju plastične folije i vrećice, nakon određenog vremena izloženosti takvog proizvoda sunčevoj svjetlosti i atmosferskim uvjetima dolazi do raspadanja - ali u sitnije komadiće, odnosno dolazi do fragmentacije plastične folije, što je ekološki vrlo nepovoljno. Sitni komadići plastike i dalje ostaju u zemlji ili u vodama.



Na slici primjer lažnog označavanja plastičnih vrećica koje su se pojavile na europskim aerodromima.


Komentar autora bloga:
Postavlja se pitanje zašto se bilježi porast laganja kupaca? Jednostavan razlog - prava biorazgradiva i kompostabilna plastika je skupa i kupci izbjegavaju kupovati takve vrećice. Istovremeno, u Europi je na snazi ograničenje potrošnje klasičnih tankih plastičnih vrećica i brojnim proizvođačima pada promet. Najjeftinije je u tim slučajevima lagati kupce. Zavarati ih lažnim oznakama ili jednostavno bezočno slagati neinformirane potrošače.

Stoga i čitateljima ovog bloga ide ova informacija kao upozorenje - ne vjerujte lažnim oznakama. Ne može biti jeftina i biorazgradiva vrećica. Biorazgradiva vrećica, znatno slabijih mehaničkih karakteristika (čvrstoća, nosivost) u našim trgovinama može se naći po cijeni od najmanje 10 do 20 puta većoj od obične (a i obične vrećice kod nas su preskupe, u odnosu na proizvođačku cijenu moglo bi se reći da nas trgovački lanci pljačkaju). Sve u ime navodne zaštite okoliša.




Izvor:
European Bioplastics:
Greenwashing: misuse of EU composting standard EN 13432


- 16:18 - Komentari (5) - Isprintaj - #