Plastično je fantastično

ponedjeljak, 19.10.2015.

Povisite namet!


Kompanija koja se bavi otpadom u Engleskoj, a pokriva svojom djelatnosti područje cijele Velike Britanije Business Waste traže da se nedavno uvedena naknada od 5 Ł penija (oko 52 lipe) u Engleskoj povisi na najmanje 20 Ł penija (oko 2 kune i 10 lipa) jer ovako niska naknada ne postiže željene rezultate.


Obavljeno je istraživanje tržišta i anketirano je 1500 kupaca o njihovom ponašanju s vrećicama prilikom odlaska u kupovinu. Utvrđeno je da 89 % njih redovito zaboravlja ponijeti sa sobom višekratne vrećice ili torbe, 73 % kupuje jednokratne vreće i plaća ih 5 Ł penija (oko 52 lipe), 21 % ih kupuje višekratne vrećice dok ih 6 % uopće ne koristi nikakve vrećice ili improvizira.

Ono što je istraživanjem također utvrđeno jeste da veliki trgovački lanci koriste sve moguće načine kako bi izbjegli plaćanje uvedenog nameta od 5 Ł penija (oko 52 lipe).

Englezi godišnje potroše 7 milijardi plastičnih vrećica, a ovakvim malim nametom taj broj neće biti smanjen. Naime, kako smatraju u Business Waste , taj namet je samo manja smetnja potrošačima u kupovinama, dok istovremeno iz kompanije tvrde da bi se situacija sigurno promijenila ukoliko bi se namet povećao.

Ono što je pohvalno je da 4 Ł penija (oko 42 lipe) od naknade ide u dobrotvorne svrhe.



Izvori:
Plastic and Rubber Weekly:
Increase plastic bag tax rise to 20p, says waste firm
Animated flags


- 19:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #