Plastično je fantastično

utorak, 20.10.2015.

Što više plastične ambalaže, to manje otpada




Proizvođači plastične ambalaže i njihovi kupci pod stalnim su pritiskom smanjivanja količine plastike u ambalaži kao i smanjenja količine same ambalaže. I to ne samo na razine koju je propisala Europska direktiva 94/62/EZ, nego još i više.

Nezavisni austrijski institut Denkstatt proveo je istraživanje i sačinio analizu korištenja materijala za izradu ambalaže i došao do (nama plastičarima poznatog) zaključka: plastika i njeno sve veće korištenje za ambalažu za hranu i pića doprinosi smanjenju otpada. Kako navode, veće korištenje plastične ambalaže je "pametan način kako smanjiti kvarenje hrane i pića", a time i ukupno smanjiti otpad.

Na žalost, iz različitih razloga, otpad hrane na razini Europske unije bio je 2012. godine više od 100 milijuna tona te je Europska Komisija naručila istraživanje s ciljem definiranja zaključaka i mjera kako smanjiti te ogromne količine bačene hrane i otpada. U cilju je sačiniti plan smanjenja otpada hrane, a cilj je postići 30 % smanjenja do 2025. godine.

Upravo veće korištenje "pametne" plastične ambalaže i nano tehnologije (o čemu je već pisano na ovom blogu u postu: Pakiranje hrane je pokretač proizvodnje plastike značajno će doprinijeti ostvarenju tog cilja.

Pored toga, čisti ekonomski interes je smanjiti samu količinu ambalaže uz zadržavanje svojstava kvalitete i pouzdanosti i to je stalni proces kod prerađivača plastike - bilo da se nalaze rješenja s novim materijalima, novim tehnologijama prerade i oblikovanja, stanjivanjem stijenki s korištenjem čvršćih materijala, kao i novim oblicima i karakteristikama same ambalaže. A plastika to omogućava.



Izvori:
Denkstatt:
How Packaging Contributes to Food Waste Prevention
Plastic News: More plastic packaging can mean less waste, say experts


- 12:03 - Komentari (7) - Isprintaj - #