Plastično je fantastično

subota, 14.11.2015.

Referendum o vrećicama


Kao što je više puta pisano na ovom blogu, plastične vrećice i zakonska ograničenja u Kaliforniji, digle su dosta prašine - i kod protivnika, i kod zagovaratelja, kod proizvođača i potrošača. A političari na njima skupljaju bodove, manipulirajući s ciljano informiranom javnošću. Također, mislim da se kalifornijskom primjeru daje preveliki značaj.



Uglavnom, nakon što je usvojena državna uredba SB 270 (autor tadašnji senator Alex Padilla, a sadašnji državni tajnik Kalifornije) kojom se predviđa zabrana jednokratnih plastičnih vrećica, ali i cijeli niz drugih mjera i nameta, zagovornici plastičnih vrećica organizirali su peticiju, skupili dovoljan broj potpisa i organizirati će se referendum o prihvaćanju odnosno odbijanju SB 270.




Kalifornija je vrlo interesantna savezna država SAD-a jer gotovo desetak godina traju razni pokušaju zabrana, ograničenja i uvođenja taksi i nameta na plastične vrećice - s više ili manje uspjeha. Kao što je poznato, Kalifornija je prvenstveno turistička regija, nalazi se na obali Tihog oceana, gdje se u blizini formira poznata plutajuća nakupina plastičnog otpada. Naravno da to ugrožava turizam, brojni kruzeri upravo iz Kalifornije kreću prema Havajima, a put ih vodi preko Sjeverno kalifornijske morske struje, koja nosi sav taj plutajući otpad.




Upravo to je najveći argument takozvanim zelenima ne bi li ostvarili svoje druge interese, tko zna kakve, ali zasigurno najmanje ekološke. Okomili su se na vrećice, mada one čine skoro najmanji udio u tom plutajućem otpadu - najviše je tamo odbačenih ribarskih mreža i drugog ribarskog pribora, zatim druge plastične ambalaže, plastičnih čaša, pribora za jelo, a po brojnosti najviše je opušaka, odnosno filtara od bačenih cigareta. I ono što je važno za naglasiti, nije sav taj otpad (plastični pliva, papirni i drveni se raspada, a metalni tone) tek tako dospio u more - samo ljudska neodgovornost i nebriga, kao i nepostojanje sustava zbrinjavanja i obrade otpada osnovni su razlog tome.

Evo, kronologije događanja i stvarnog stanja "zabrana" plastičnih vrećica u Kaliforniji.

Manje je od godine dana do vremena kada je raspisan referendum u Kaliforniji. 8. studenog 2016. održati će se referendum hoće li Kalifornija biti prva savezna država Sjedinjenih Američkih Država koja je na državnoj razini zabranila jednokratne plastične vrećice. No, kako je već sada jasno, glasovanje neće biti na temu okoliša, već će biti izjašnjavanje zagovornika i protivnika zabrane za razne interese, ali i općenito o stavu prema plastici i plastičnim proizvodima.

Nakon skoro desetljeća pokušaja, Kalifornija je došla na korak do uvođenja zabrane na državnoj razini. Kada je 30. rujna 2014. demokratski guverner Jerry Brown potpisao uredbu o stupanju na snagu zabrane SB 270, izgledalo je da je to kraj uspješne borbe takozvanih zelenih i njihovih lobista nakon višegodišnjih zalaganja za uvođenje zabrane. O tome je pisano u postu: Guverner Kalifornije potpisao zabranu plastičnih vrećica.

Tim zakonskim prijedlogom predviđena je zabrana jednokratnih plastičnih vrećica tanjih od 56 mikrometara, ali i mogućnost da trgovci naplaćuju najmanje 10 centi (oko 58 lipa) za papirnate i višekratne (deblje od 56 mikrometara) plastične vrećice. Također, zakonski prijedlog predviđa izdvajanje 2 milijuna $ u fond za pomoć radnicima (prekvalifikacija ili prijevremeno umirovljenje) u industriji koja se bavi proizvodnjom i recikliranjem plastičnih vrećica u Kaliforniji, a za koje se očekuje da će ostati bez posla. Zakon stupa na snagu 1. srpnja 2015.

Ali, pravnici plastičarske industrije, uz potporu Američkog udruženja za promicanje korištenja plastičnih vrećica (American Progressive Bag Alliance - APBA) spremno je odgovorila i uputila pismo sa zahtjevom da se organizira obvezujući referendum o primjeni ove uredbe.

Ustav savezne države Kalifornije predviđa mogućnost organiziranja referenduma ukoliko se skupi dovoljan broj potpisa glasača, te time imati mogućnost zaustaviti stupanje na snagu donesenih zakona. Ukoliko se tako izglasa na referendumu, zakon se poništava.

Devedeset dana nakon potpisa guvernera i sakupljenih više od 800.000 potpisa (od potrebnih 504.706), 24. veljače 2015. uredba je stavljena na čekanje i određeno je da će se referendum održati u studenom 2016. O tome je detaljnije izvješteno čitateljstvo ovog bloga u postu Europa šumom, Kalifornija polako izlazi na drum.

Jedna od osnovnih teza protivnika uvođenja zabrane je da sama zabrana nema veze sa zaštitom okoliša već je smišljena akcija velikih trgovačkih lanaca kako bi od kupaca uzeli dodatni namet i ostvarili ogromne profite (upravo jednako kao u Hrvatskoj - jer vrećice koje koštaju 5 do 7 lipa u našim trgovinama prodaju se po 30 i više lipa - i nitko ne uplaćuje ni u kakve fondove za zaštitu okoliša).


Nekoliko osnovnih činjenica


Napomena uz sliku: Kalifornija ima 58 okruga, 22 grada i 460 mjesta. Obzirom da su u 129 lokalnih samouprava uvedene zabrane, to bi značilo da su u njih samo 24 % na snazi zabrane.


Referendum koji će se održati 8. studenog 2016. je takozvani "veto referendum" na kojem se građani izjašnjavaju sa DA - za podržavanje SB 270 odnosno uvođenje zabrane, ili NE - za odbijanje prihvaćanja stupanja na snagu SB 270 odnosno zadržavanje jednokratnih plastičnih vrećica legalnima na cijelom području savezne države Kalifornije.

Kako je u 129 lokalnih zajednica i okruga uvedene lokalne uredbe, ukoliko se SB 270 prihvati na sljedećem referendumu, na snazi će ostati sve lokalne uredbe koje su stupile na snagu prije rujna 2014.

Ukoliko građani potvrde SB 270, tada će:
- biti zabranjeno opskrbljivati kupce s tankim jednokratnim plastičnim vrećicama u velikim trgovačkim lancima i apotekama, dok će u malim trgovinama, trgovinama pićima i općim namirnicama, i mini marketima zabrana stupiti na snagu godinu dana kasnije
- Uvode se kazne za nepoštivanje zabrane u iznosu od 1000 $ dnevno za prvi prekršaj, 2000 $ po danu za drugi prekršaj i 5000 $ po danu za treće i svako sljedeće nepoštivanje zabrane
- Izuzeti od plaćanja naknada na vrećice su svi korisnici socijalne pomoći u Kaliforniji te korisnici programa dodatne prehrane za žene, mlade i djecu
- Dopuštene su tanke plastične vrećice ili besplatne papirnate vrećice za pakiranje lijekova na recept, robe u kemijskim čistionicama, i tanke vrećice kao primarna ambalaža za kruh, meso ili druge prehrambene proizvode
- Osniva se fond od 2 milijuna $za državne kredite kao pomoć proizvođačima plastičnih vrećica za zadržavanje radnih mjesta i prilagodbu opreme za proizvodnju debljih višekratnih plastičnih vrećica koje se trebaju izrađivati od reciklirane plastike.

SB 270 jasno definira pojmove za vrećice te koje su vrećice prihvatljive, odnosno koje nisu u Kaliforniji. Pa su tako "višekratne plastične vrećice" one vrećice koje se mogu koristiti najmanje 125 puta i napravljene su od najmanje 20 % od reciklirane plastike u početku, a kasnije od najmanje 40 % reciklata, vrećice koje su nosivosti od najmanje 10 kilograma na udaljenosti od najmanje 50 metara i to najmanje 125 puta i trebaju biti deblje od 56 mikrometara.

Višekratne platnene vrećice trebaju biti predviđene također za najmanje 125 korištenja, trebaju imati ručke i oznaku s jasnom informacijom gdje su proizvedene i od kojeg materijala, kao i također podatke mogu li se strojno prati ili ih je moguće na drugi način dezinficirati.

Papirnate vrećice trebaju biti izrađene od najmanje 40 % recikliranog papira.

Ono što će ova uredba donijeti svakako je ogromna zarada velikim trgovačkim lancima od naplate naknade na vrećice. Očekuje se između 700.000 $ do čak više od milijardu $, odnosno neke druge procjene govore da će veliki trgovački lanci zarađivati najmanje 400 milijuna $ godišnje od naplata naknada na vrećice. APBA se zalaže, ako takav zakon prođe na referendumu, da se ta naknada uplaćuje u posebne državne fondove za zaštitu okoliša, a ne da bude ekstra profit velikim trgovačkim lancima.

Bez obzira na zakonsku zabranu i uvođenje naknada na razini cijele savezne države, APBA se zalaže da se sve postojeće naknade uplaćuju u posebne fondove za zaštitu okoliša. Pokrenuli su i drugo referendumsko pitanje o tome jer ankete pokazuju da 84 % građana misli da bi taj novac trebao biti usmjeren na stvarnu zaštitu okoliša i za javne potrebe, a ne za povećanje profita velikih trgovačkih lanaca.

Jasno je zašto su veliki trgovački lanci i trgovačka udruženja najjači zagovornici uvođenja zabrana i nameta na vrećice. O zaštiti okoliša uopće se ne razmišlja.

Ne čini li vam se jednako kao i u Hrvatskoj i u Europi?



Izvori:
Plastic News:
Upcoming vote puts single-use plastic bags in the crosshairs
Animated flags


- 18:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #