Plastično je fantastično

ponedjeljak, 07.11.2011.

Plastično je fantastično

Lijepi pozdrav drage čitateljice i poštovani čitatelji.

Obično kada netko započne pisati neku knjigu, seminarski rad, stručni članak ili samo obični novinski članak nikada ne obrazlaže zašto je to započeo pisati ili objavljivati. Jednostavno, napiše, objavi i dade javnosti na uvid, pa što bude. Naravno, nadajući se da će taj uradak biti pozitivno prihvaćen. Ja ću ipak biti izuzetak, što se toga tiče i najprije ću obrazložiti zašto ovo pišem i što planiram pisati - koliko me volja, upornost i zdravlje posluži. Naravno, nadajući se da će ovaj i budući uratci biti pozitivno prihvaćeni, komentirani, praćeni i da će u konačnici u drugačijem, mislim točnijem i pozitivnijem, ali svakako istinitijem svjetlu prikazati područje kojim se želim baviti u ovom blogu.

Naime, bavim se plastikom već godinama, možda bi bolje bilo reći - živim od plastike godinama. Ali, isto tako je istina da s plastikom živim već godinama, također. I naravno nije mi svejedno što je to plastika, kakav je to materijal, je li opasan, je li Bogom dan, ili je to vražje djelo, je li ili nije što ti ja znam što sve ne. I ne samo zbog toga, već i zbog profesionalne znatiželje već dugi niz godina pratim razvoj plastike, tehnologije proizvodnje i prerade plastike, korištenje plastike, njen utjecaj na naše živote i okoliš te na kraju i zbrinjavanje plastike. Kroz svo to vrijeme susreo sam se s tisućama različitih podataka, stotinama, tisućama što domaćih, što stranih članaka, sa stotinama raznih studija i bezbroj komentara, mnogo fotografija. Mislim da imam uvida u to područje, mada bi vrlo pretenciozno i umišljeno bilo reći da poznajem to područje. Ne, toliki pak stručnjak nisam.

U cijelom tom području, najviše sam se bavio plastičnim vrećicama i tu sam se susreo sa svim i svačim. Od onih osnovnih informacija koje su mi poslužile u mom bavljenju tim pod-područjem, pa do vrhunskih svjetski priznatih studija iz kojih sam jako puno naučio i obogatio svoj odnos prema plastici i plastičnim vrećicama, ali, na žalost susreo sam se i još više s raznim naklapanjima, pseudoznanstvenim zaključcima, pa čak i nazovi stručnim studijama koje su paušalno, bez bilo kakve provjere ili dokaza, istrgnuto iz konteksta, senzacionalistički i nadasve zlonamjerno, pa čak i lažno pisali o plastici i plastičnim vrećicama.

Sve to me je ponukalo na pisanje ovoga bloga. Znam da ću mnogim mojim budućim postovima, koji mi se vrte po glavi, kada budu napisani i objavljeni izazvati razne komentare i to će mi biti drago. Znam da će Zeleni znati i prepoznati moja nastojanja, a da će me "zeleni" napadati i optuživati. Neka i jednih i drugih, neka bude komentara, biti će i odgovora, a ne bojim se niti što novo naučiti, makar se to kosilo s mojim dosadašnjim stavovima i saznanjima. Također, očekujem i komentare struke. Biti će meni i čitateljstvu korisni u svakom slučaju.

Odmah želim naglasiti - kako bih izbjegao pridjeve "paušalno", "senzacionalistički", "zlonamjreno" ili "lažno", za svaki svoj post pokušati ću dati vjerodostojan dokaz, povezati se s izvorom podatka i omogućiti čitateljstvu da samo provjeri podatke. naravno, očekujem to i u slučaju komentara kojima će pojedini komentatori osporavati što napišem, da i oni pruže dokaze svojih tvrdnja.

Dakle, ovo je blog koji će pokušati prikazati svijet plastike, a posebno svijet plastičnih vrećica u svjetlu kakvog stvarno zaslužuje taj materijal i taj proizvod. Zasigurno će prikaz toga na ovome blogu biti pozitivniji od današnje percepcije. Upravo stoga.

Dakle, krećemo.

- 18:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #