Plastično je fantastično

subota, 29.11.2014.

Klasična plastika

Plastična enciklopedija



Klasična plastika načinjena od fosilnih izvora ima svoju primjenu u mnogim područjima života. Osnovna karakteristika plastičnih proizvoda je njihova masa, koja je vrla mala u usporedbi s masom drugih materijala. To je zato što plastika ima relativno nisku gustoću. Uz to plastika ima izvrsna izolacijska svojstva, toplinska i električka. Nadalje, plastika je postojana na koroziju. Mnogo plastičnih materijala je prozirno, pa se mogu primjenjivati za izradu optičkih uređaja.

Plastika se može oblikovati u različite oblike, a može se i miješati s drugim materijalima. Osim toga, svojstva se mogu lagano mijenjati i načiniti po mjeri dodavanjem: ojačavala, pigmenata, pjenila i omekšavala.

Zbog svestranosti plastike, primjenjuje se u gotovo svakom području života. Najproširenije primjene uključuju ambalažu, građevinarstvo, transport, električku i elektroničku industriju, poljoprivredu, medicinu i sport. Činjenica da su mogućnosti primjene plastike gotovo neograničene i da se svojstva plastičnih materijala mogu prilagoditi bilo kakvom zahtjevu, je jednostavan odgovor na pitanje zbog čega je plastika izvor inovacija u svim područjima života. Sve to je moguće zahvaljujući mnoštvu različitih vrsta plastičnih materijala (procjenjuje se da je registrirano oko 900 vrsta plastičnih materijala) koji su dostupni na tržištu. U “veliku šestorku” plastičnih materijala (najzastupljeniji plastični materijali za široku potrošnju) pripadaju:

Polietilen (PE) - koji uključuje polietilen niske gustoće (PE-LD), linearni polietilen niske gustoće (PE-LLD) i polietilen visoke gustoće (PE-HD)
Polipropilen (PP)
Poli(vinil-klorid) (PVC)
Polistiren (kompaktni - PS i ekspandirani/pjenasti - PS-E)
Poli(etilen-tereftalat) (PET)
Poliuretan (PUR)

Sveukupno oni čine oko 80 % potražnje za plastikom u Europi. Glavni plastični materijali na tržištu su: polietilen (PE) (29 %), polipropilen (PP) (19 %) i poli(vinil-klorid) (PVC) (12 %).

Svjetska proizvodnja plastike je 2011. dosegnula 280 milijuna tona, a već sljedeće 2012. godine proizvodnja je bila 288 milijuna tona. Proizvodnja konstantno raste po prosječnoj stopi od 9 % godišnje od 1950-ih. Plastična proizvodnja u Europi je 2011. dosegnula 58 milijuna tona (što je 21 % svjetske proizvodnje), dok je u 2012. zabilježen pad na 57 milijuna tona. Najveći svjetski proizvođač (Kina) proizvodi 23,9 % svjetske proizvodnje dok je Europa druga po proizvodnju s udjelom od 20,4 % u svjetskoj proizvodnji 2012. godine. Dugoročno gledano, predviđa se rast od 4 % godišnje po glavi stanovnika. Usprkos velikoj potrošnji u Aziji i novim članicama EU, razina potrošnje u tim zemljama još je uvijek mnogo niža nego u razvijenim zemljama.

U nastavku se daje slikovni prikaz potrošnje plastike u Europskoj uniji (EU27+CH) u 2012. godini, a prema podacima PlasticEurope






Pojašnjenja:
PET - poli(etilen-teraftalat) - plastenke, vlakna, sportska odjeća, navlake za auto sjedišta
PE-HD - polietilen visoke gustoće - čepovi za plastenke, spremnici, tanke šuškave vrećice, vodovodne i kanalizacijske cijevi
PVC - poli(vinil-klorid) - stolarije, podne obloge, igračke, oluci, auto dijelovi, skaj
PE-LD - polietilen niske gustoće - izolacije kablova, deblje vrećice, folije, razna ambalaža, posuđe, vodovodne cijevi
PP - polipropilen - čepovi za plastenke, fascikle, auto dijelovi, ambalaža, užad, posuđe
PS - polistiren - čašice za jogurte, ambalaža za kolače, plastične čaše i tanjuri, jednokratni jedaći pribor
PS-E - pjeneći polistiren (stiropor) - ambalaža, jednokratno posuđe, tacne i kutije, izolacijske ploče
PUR - poliuretan - umjetna spužva, izolacijske ploče, pjena za izolaciju, izolacije za cijevi, filteri
Ostalo:
PC - polikarbonat - prozirne plastične ploče (zamjena za staklo), čvrste plastenke, led lampice, auto dijelovi
ABS - akrilonitril/butadien/stirenska plastika - LEGO kockice, zaštitna oprema, kacige, kućišta kuhinjskih uređaja
PA - poliamid (najlon) - niti, ribarske mreže, odjeća, užad, podne obloge
PMMA - poli(metil-metakrilat) (pleksiglas) - umjetno staklo, prozirne ploče, kruta ambalaža, auto dijelovi, nakit i bižuterija
Bioizvorna plastika, biorazgradiva i kompostabilna plastika


- 18:54 - Komentari (4) - Isprintaj - #