Plastično je fantastično

srijeda, 10.12.2014.

Održivost plastike

Plastična enciklopedija



Definicija održivog razvoja je prema sadašnjem razumijevanju Europske unije razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe.






Održivi razvoj sastoji se od tri komponente:
- ekonomske,
- društvene i
- ekološke

- koje se moraju uzeti u obzir u jednakoj mjeri na političkoj razini. Strategija održivog razvoja, usvojena 2001. i dopunjena 2005., između ostalog po principu integriranja brige za okoliš s europskim politikama koje utječu na okoliš.

Za poslovni koncept ova se definicija sastoji od uzimanja u obzir široko shvaćenih ekonomskih, ekoloških i društvenih problema u svakodnevnom i dugoročnom poslovanju tvrtke. U plastičarskoj industrijskoj praksi to znači da postoji odgovornost za uvođenje novih proizvoda na plastičarsko tržište iz perspektive ona tri pitanja. To znači da nove proizvode treba vrednovati s obzirom na ekološke, društvene i ekonomske učinke koje stvaraju i to su svim fazama životnog ciklusa proizvoda, počevši of procesa proizvodnje, lanca isporuke, potražnje za izvorima, postupaka preradbe, pakiranja, distribucije, uporabe i gospodarenja otpadom, uključujući transport. Istovremeno, tvrtke će pokušati dostići ili preteći svoje konkurente pružanjem boljih funkcionalnih svojstava i više kvalitete svojih proizvoda, ispuniti standarde zaštite okoliša i više doprinijeti sustavu gospodarenja otpadom.

Na primjeru održivosti plastike vrlo je važno imati na umu da svi plastični proizvodi već ispunjavaju ekološke, ekonomske i društvene kriterije s višim standardima od analognih konvencionalnih materijala. Bioplastični materijali se stoga mogu promatrati kao materijali koji se natječu s klasičnim plastičnim materijalima u boljem ispunjavanju tih standarda.

Međutim, zbog činjenice da se plastika primjenjuje u mnogim industrijskim granama, teško je postaviti jednake standarde i konkretno definirati politiku održivog razvoja za sve njih. Zato bi osnovni standardi trebali biti postavljeni za sve polimerne proizvode, a specifični standardi održivosti trebali bi biti postavljeni za različite skupine specifičnih namjena.


- 14:18 - Komentari (7) - Isprintaj - #