Plastično je fantastično

petak, 22.05.2015.

Pokretači za primjenu plastike u elektronici



U prošlom nastavku serijala Quo vadis plastiko? bilo je riječi o upotrebi plastike u automobilskoj industriji. Plastika autoindustriji donosi višestruke koristi - pojeftinjuje i ubrzava proizvodnju, smanjuje masu vozila, a time i potrošnju goriva, što je direktno pozitivan doprinos zaštiti okoliša. U ovom nastavku biti će riječi o nezamjenjivoj primjeni plastike u elektronici.

Priredila:
prof.dr.sc. Đurđica Španiček


Quo vadis plastiko? - 5



Tu prije svega treba naglasiti da dolaze novi zakoni i propisi vezani uz otpad i recikliranje. Zahtjevi za proizvodnju kompaktnijih i lakših elektroničkih uređaja podrazumijevaju materijale koji će omogućiti izradu što manjih i tanjih komponenti sa svojstvima pogodnima za rad u vrućem okružju pri visokim frekvencijama. To potiče razvoj polimernih materijala, osobito onih ojačanih vlaknima, ali i preradbenih postupaka. Visoki stupanj tecivosti dopušta izradu minijaturnih dijelova, a brži proizvodni ciklusi omogućuju sniženje cijene elektroničkih dijelova.


SLIKA - Plastični dijelovi za elektroničke uređaje izrađeni od polimera tekućeg kristala (liquid cristal polymer) (LCP), polipropilen sulfid (polyphenylene sulfide) (PPS), poliftalamida (polyphthalamide) (PPA),
poli(butilen-tereftalat) (polybutylene terephthalate) (PBT), poli(etilen-teraftalat) (polyethylene teraftalate) (PET), polikarbonat (polycarbonate) (PC), poli(oksi-metilen) (polyoxymethylene) (POM), poliamid (polyamide - Nylon) (PA), Derlin - acetal homopolymer, akril (acrylic) i poli(eter-eter-ketona) (polyether ether ketone) (PEEK)




Izvor:
Polimeri:
Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike


- 00:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #