Plastično je fantastično

ponedjeljak, 18.05.2015.

Pakiranje hrane je pokretač proizvodnje plastike

U prošlom nastavku serijala Quo vadis plastiko? bilo je riječi o bioplastici koja sudjeluje vrlo malo u ukupnoj proizvodnji plastike, ali predviđa se da će učešće bioplastike (bioizvorne i biorazgradljive) biti sve veće i značajnije. U ovom nastavku biti će riječi o pametnom pakiranju koje je omogućeno najnovijim tehnološkim unapređenjima u proizvodnji plastičnih folija.

Priredila:
prof.dr.sc. Đurđica Španiček


Quo vadis plastiko? - 3



Ubrzani način života i povišeni raspoloživi prihodi povećavaju i zahtjeve za prikladnom svježom i kvalitetno pakiranom hranom te gotovim obrocima. To, ali i briga proizvođača za produljenu trajnost pakirane hrane, osnovni su pokretači na ovom području. Aktivno barijerno pakiranje koje može spriječiti kontaminaciju i kvarenje hrane veoma je važno. Osim toga potrošači žele i dobru prozirnost ambalaže kako bi mogli vidjeti hranu, žele lako otvaranje uz istodobnu dobru zaštitu od djelovanja kisika, vodene pare i mirisa.



Prisutnost nezasićenih masnoća osjetljivih na djelovanje kisika također potiče razvoj aktivne barijerne savitljive i krute ambalaže. Rješenje su poboljšana barijerna svojstva plastične ambalaže, koja mora biti sigurna, prikladna i kvalitetna.

Razvijen je novi film koji premošćuje jaz između aluminijske folije i prozirnoga oksidnog filma. Istraživanja su pokazala da nanočestice poboljšavaju barijerna svojstva ukotvljujući se u defekte i praznine. Aktivno reagirajući na tim mjestima, zadržavaju prodor vlage i kisika.

Rezultat je poboljšana nepropusnost za vlagu, do 10-6 g/m2 pri 60 °C i 90 % relativne vlage. Film je učinkovit poput aluminijske folije, zadržava rastezljivost tijekom duljeg razdoblja uporabe, proziran je (85 %) i jeftiniji.


SLIKA: PET plastična folija za izradu ambalaže kojoj su dodane nanočestice koje poboljšavaju barijerna svojstva ambalaže, tzv. Tera-Barrier films (TBF). Na tržištu postoji i polipropilenska (PP) bioksialno orijentirana folija (e. bioxially oriented polypropylene (BOPP) jednako učinkovita kao i PET folija s nanočesticama. Nanočestice su visoke gustoće u foliji za pakiranje i stvaraju nelinearnu barijeru za vlagu i prodor kisika, a zatim nanočestice apsorbiraju i reagiraju s vlagom i kisikom.


U budućnosti će prednost barijernog filma omogućiti dulju uporabu aseptički pakirane hrane koja ne zahtijeva hlađenje. To će uvelike smanjiti golem otpad hrane i osigurati bolju prehranu rastuće svjetske populacije.

Vremenski ovisni pokazatelji i ostala pametna pakiranja pomoći će potrošačima u boljoj prosudbi kvalitete hrane, a time i smanjiti nepotrebno odbacivanje još upotrebljive hrane temeljeno samo na datumu. Sigurnost hrane povećat će se integracijom antimikrobiota u plastičnu ambalažu, što će smanjiti rast štetnih mikroorganizama.


SLIKA: Pametna plastična ambalaža (e. smart plastic packaging) s etiketom koja mijenja boju kako meso stari i otpušta amonijak. Ukoliko meso više nije pogodno za konzumaciju, donji dio etikete će postati sive boje (Photo: To-Genkyo).


Novi načini pakiranja hrane omogućit će mikrovalnu pasterizaciju koja održava kvalitetu hrane i njezinu hranidbenu vrijednost tijekom produljenog skladištenja.



Izvor:
Polimeri:
Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike
Joe Whithworth: Nanoparticles boost barrier properties of plastic film


- 20:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #