Plastično je fantastično

četvrtak, 28.05.2015.

Fotonaponsko tržište



U prošlom nastavku serijala Quo vadis plastiko? bilo je riječi o primjeni plastike u proizvodnji obnovljivih izvora energije - pri izgradnji i eksploataciji vjetroelektrana, gdje se plastika pokazala ključnim materijalom koji omogućava učinkovito iskorištenje energije vjetra. U ovom nastavku biti će riječi o energiji sunca.

Priredila:
prof.dr.sc. Đurđica Španiček


Quo vadis plastiko? - 7


Tri su osnovna poticaja daljnjem razvoju ovog područja: financijska potpora, orijentiranost velikog broja zemalja na obnovljive izvore i sniženje proizvodnih troškova za korištenje solarne energije. Pri izgradnji solarnih panela, plastični materijali postali su nezaobilazni i to je područje njihova velikoga potencijalnog razvoja.

Velika je prednost fotonaponskih uređaja u tome što gotovo uopće nije potrebno održavanje, ili je minimalno, ne onečišćuju okoliš, tihi su, a iskorištavaju i slabu svjetlost. Njihova primjena ne dovodi do iscrpljivanja nekog materijala poput uređaja koji traže određeno pogonsko gorivo.

Nadalje, kao prednost treba navesti mogućnost uklapanja u građevni materijal. Kao primjer se navodi 3,5 km dug pokrov tunela brze željeznice u Belgiji, koji je pokriven sa 16 000 solarnih panela, a to znači oko 50 000 m2 površine koja godišnje daje približno 3 300 MWh. Ta se energija koristi za željezničku infrastrukturu (na slici).


SLIKA - Solarni paneli nad željezničkom prugom u Belgiji



Radi se već i na solarnim cestama, pa je jedna kompanija, koja ih izrađuje, dobila ugovor vrijedan 700 000 USD za dvije godine. Novac je namijenjen za razvoj funkcionalnoga solarnog parkirališta.

Treba svakako napomenuti da je stalna potražnja za sve manjim prenosivim elektroničkim uređajima još jedan od velikih pokretača ovog područja.

Fotonaponski izvori bit će u budućnosti još konkurentniji. U proteklih pet godina cijena instaliranih fotonaponskih sustava znatno je pala. Od 2008. do 2012. prosječna cijena modula na globalnom tržištu bila je oko 2,60 USD/W. Pouzdanost, ukupna proizvodnja energije i konkurentnost prevladavaju u sazrijevanju ovog tržišta. Sadašnji potresi u proizvodnji izazvani krizom imaju glavnu ulogu u uklanjanju nekonkurentnih proizvodnji. Zato se očekuje smanjenje broja proizvođača solarnih panela i tankih filmova, od njih gotovo 4 000 u 2011. na manje od 100 u 2016.



Izvor:
Polimeri:
Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike


- 08:39 - Komentari (5) - Isprintaj - #