Plastično je fantastično

četvrtak, 04.06.2015.

Trendovi u primjeni plastike u medicini

U prošlom nastavku serijala Quo vadis plastiko? dan je prikaz primjene plastike u građevinarstvu gdje danas plastika ima nezamjenjivu ulogu, posebno u zelenoj gradnji, odnosno energijski učinkovitim zgradama. U ovom nastavku biti će riječi o primjeni plastike u medicini.

Priredila:
prof.dr.sc. Đurđica Španiček


Quo vadis plastiko? - 9



Prednosti plastike potiču i vrlo snažan razvoj na području medicinskih uređaja i pribora. Implantati su pridonijeli naglom razvoju kiborgizacije ljudskih bića i povećali potražnju za savršenijom plastikom koja može podnijeti oštre, gotove surove uvjete u ljudskom tijelu tijekom duljeg razdoblja ili se pak u potpunosti resorbirati nakon što implantati ispune svoju zadaću bez štetnog utjecaja na pacijenta.

Alarmantan porast bolničkih infekcija i zabrinutost vezana uz širenje zaraza poput pandemije svinjske gripe doveli su do zahtjeva za antimikrobnom plastikom za medicinske potrebe. Ali istodobno raste zabrinutost zbog povećanoga medicinskog otpada, zbog rastuće uporabe raspoloživih medicinskih uređaja i pribora te problema gospodarenja tim otpadom. Zato je zamjena metala medicinskom plastikom, osobito za implantate, izazvala povećanu pozornost. Jedan od primjera mogućih implantata je pumpa s baterijom od poli(eter-eter-ketona), (PEEK), za bolesnike s previše tekućine u abdomenu.

Na slici: >
Baterijom pogonjena implantacijska pumpa za izbacivanje viška tekućine iz abdomena bolesnika izrađena od poli(eter-eter-ketona) (PEEK)



Medicinski PEEK posebno je pogodan za uporabu u ljudskom tijelu, jer je kompatibilan i biostabilan. Za razliku od metala, pri uporabi PEEK pumpe koncentracija iona je nula pa nema reakcije s tijelom. PEEK implantat znatno je lakši od metalnoga, ne ometa prolaz X-zrakama. Može se injekcijski prešati u kompleksne oblike. Nakon što je dobio CE odobrenje, uveden je u vodeće hepatološke centre u Europi.

Globalizacija mijenja industrijsku dinamiku, koja će od proizvođača medicinskih uređaja i pribora u budućnosti zahtijevati usklađivanje s propisima. Povećani državni utjecaji u zdravstvu i pojačana briga za sigurnost medicinskih plastičnih proizvoda mogli bi usporiti njihov razvoj i cikluse odobravanja njihove uporabe. Buduće inovacije za medicinske uređaje očekivano bi bile povezane s ovim glavnim područjima:
- umjetni organi, tkivo i kombinacije uređaj / biološka funkcija i uređaj / dobava
- elektronika
- detekcija / dijagnoza / promatranje
- minimalno invazivne metode
- decentralizirana njega te
- demografski orijentirana oprema.

Kao futuristički primjer navodi se prvi ugradivi bežično kontrolirani mikročip za dostavu lijeka. Proizvođač očekuje komercijalnu proizvodnju za četiri godine.



Izvor:
Polimeri:
Gledajući u 21. stoljeće, doba plastike


- 11:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #