Plastično je fantastično

srijeda, 16.11.2011.

Recite DA plastičnim vrećicama

Plastične vrećice da ili ne? Već sam nekoliko puta pisao o toj temi u ovih nekoliko postova i mislim da je svim čitateljima jasno. "Da" plastičnim vrećicama iz mnogo, mnogo razloga. Ipak, još ću o svemu tome pisati, prvenstveno da na jednom mjestu čitateljstvu prikažem što više relevantnih dokaza i stručnih argumenata zašto mislim i pišem da plastičnim vrećicama treba reći DA..

Ovaj puta predstavljam dva članka – jednog prenosim („Neargumentirana kampanja protiv plastičnih vrećica“), a na drugog se povezujem („Recite da plastičnim vrećicama“). Autorice - Gordana Barić i Maja Rujnić Sokele predstavljaju „glas struke“ pa vjerujem da će Vas zanimati.


Mr.sc. Gordana Barić, dipl.oecc., predavač na području društvenih znanosti – polje ekonomija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, izvršna urednica časopisa „Polimeri, suautorica knjige „Oporaba plastike i gume“, napisala je u „Vjesniku“:

Neargumentirana kampanja protiv plastičnih vrećica



Tijekom pretvaranja usjeva u oblik pogodan za tkanje, djeca u Indiji gacaju po kiselini. Platnene torbe izrađuju se od takve tkanine negdje u Kini, dječjim prstićima, a plaćene su šakom riže i obojane tko zna kakvim bojama

Problem plastičnih vrećica i njihova nagrđivanja okoliša i opasnosti po živa bića prije svega je problem ljudi. Nemaju vrećice noge, pa da se popnu na vrh Zagrebačke gore, već ih je netko nesavjestan tamo ostavio. Plastične, ili točnije riječ je o najvećim dijelom polietilenskim vrećicama (a ne o PVC ili najlon vrećicama!) i to onima od polietilena visoke gustoće (PE-HD) i polietilena niske gustoće (PE-LD), su mehanički oporabljive, moguće ih je reciklirati. No, njihovo odvojeno sakupljanje i materijalna oporaba su skupi. Ali, plastika je zamrznuta energija, pa vrećice u miješanom otpadu pospješuju njegovo gorenje. Stoga bi gradnja spalionica otpada riješila nekoliko problema. Jedan od njih je da vjetar vrećice zbog njihove male mase odnosi s odlagališta. Međutim, niti najbolji sustavi sakupljanja i oporabe plastičnih vrećica neće riješiti glavni problem - ružne slike vrećica zakvačenih za grane drveća, oko vrata životinja, kako plutaju vodama, jer o našem okolišu ipak moraju voditi računa ljudi.

I čime ćemo ih zamijeniti? Papirnatima? Koliko treba drvne mase za njihovu izradu ili koliko uvezenog (jer i to uvozimo!?) starog papira trebamo da zamijenimo plastične vrećice. Preporuka da rabimo tekstilne vrećice, a s time smo suočeni u posljednje vrijeme, je u funkciji stvaranja zarade britanskoj dizajnerici Anye Hindmarch.


Branje pamuka na poljima u Uzbekistanu

Platnene vrećice također teško opterećuju okoliš i čovjeka. Zahtijevaju poljoprivredne površine koje nedostaju za hranu živim bićima. Troši se energija, gnojivo teško opterećuje okoliš. Tijekom pretvaranja usjeva u oblik pogodan za tkanje, djeca u Indiji gacaju po kiselini. Platnene torbe izrađuju se od takve tkanine negdje u Kini, dječjim prstićima, a plaćene su šakom riže i obojane tko zna kakovim bojama.


Šivanje platnenih vrećica u Indiji

Naposljetku ih treba oprati, a što dodatno opterećuje okoliš. U takve platnene torbice ne mogu se pohraniti mokri sadržaji što je moguće s plasličnim polietilenskim. Konačno, naziv torbice „I'm not plastic bag“ ujedno znači i da ste protiv modnih torbica, na primjer, od skaja. Pjenaste PVC kože.

Imamo stručnjaka i 'stručnjaka' čija će se mišljenja razilaziti. Bojim se da će prevladati miš¬ljenje 'stručnjaka'. Zanimljivo, ne samo u Hrvatskoj svi su upućeniji u struku od onih koji rade neki konkretan posao.

Provedene analize životnog ciklusa vrećica za kupnju (od pri¬dobivanja sirovina, proizvodnje proizvoda, do konačnog zbrinjavanja) ukazuju na to kako je polietilenska vrećica najbolje rješenje. Moguće ju je više puta is¬koristiti za njenu osnovnu namjenu i naposljetku može završili kao vrećica za smeće.

Plastična je vrećica najbolji iz¬bor za ono što je njena osnovna namjena - a to je sigurno prenošenje robe od trgovine do kuće.


Stručni članak na tu temu autorice Maje Rujnić Sokele „Recite da plastičnoj vrećici“ možete pročitati na sljedećem LINKU


- 22:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #