Plastično je fantastično

četvrtak, 01.12.2011.

Plastika u Europi u 2010. godini


Svake godine udruženje industrije plastike Europe - “PLASTIC EUROPE“ sastavlja svoj izvještaj o ostvarenom u protekloj godini i prikazuije kakvi su trendovi i očekivanja u narednom razdoblju



Plastika je globalno uspješna priča, prisutna je svugdje. U 2010. godini u svijetu je zabilježeno 230 miliona tona plastičnih masa, dok je Europa proizvela 45 miliona tona.



Najviše je plastike upotrebljeno u građevinarstvu (20,4%) i u pakiranju (40,1%)



Proizvodnja plastike u stalnom je porastu. 1950. godine proizvedeno je 1,5 miliona tona plastike da bi 2009. proizvodnja dosegla 230 miliona tona …



… što predstavlja porast od 9% godišnje.



Proizvodnja i potrošnja plastike različita je u europskim zemljama. Od 17 miliona tona u Njemačkoj, pa 10 miliona tona u zemljama Beneluksa, 7 u Francuskoj, 5 u Italiji, te po 4 miliona tona u Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Potrošnja plastike u navedenim zemljama bilježi iste omjere.



Europske zemlje ostvarile su u 2008 godini 13 milijardi Eura prihoda u izvozu plastike i plastičnih proizvoda što značajno doprinosi pozitivnoj bilansi.



U Europi je prerađeno iz sirovina u plastične proizvode 45 miliona tona …



… a više od 60% su proizvodi dugotrajne namjene koji se koriste više godina, dok je 40% za kratkotrajnu upotrebu kao što je ambalaža.



U 2009. godini, svoj životni vijek završilo je 24 miliona tona plastike.



Od navedenih 24 miliona tona, 5,5, miliona tona je reciklirano u nove plastične proizvode i 7,6 miliona tona pretvoreno je u korisnu energiju, tzv. energiju iz otpada, što ukupno predstavlja 13,1 miliona tona ponovno iskorištene plastike. Na otpadu je završilo 11 miliona tona, što predstavlja pad u odnosu na povećanja iz godine u godinu.



Tijekom godina u porastu je vijek trajanja plastičnih proizvoda, ali je i u porastu njihovo korištenje nakon uporabnog vijeka, od 34% iskorištene otpadne plastike u 2000. godini do 54% iskorištene otpadne plastike 2009. godine



Tijekom prošlog desetljeća zabilježen je stalni rast iskorištenja otpadne plastike, što je rezultat sve boljeg gospodarenja otpadom te time sve većeg i većeg vrednovanja plastičnog otpada kao izvora nove sirovine ili energije za daljnje korištenje. Sve više i više raste svijest da plastični otpad nije smeće, već je vrijedna sirovina i izvor značajnih ušteda.



2009. godina je prva godina nakon 1950. godine kada je u odnosu na prethodnu godinu zabilježen pad potrošnje plastičnih proizvoda, ali istovremeno, količina reciklirane ili plastike iskorištene za pridobivanje energije u stalnom je porastu, iz godine u godinu.



Gospodarenje otpadom u europskim zemljama razlikuje se od zemlje do zemlje, a ovisi o lokalnim uvjetima kao i o mogućnostima rješavanja otpada.



Zemlje s najbolje uređenim gospodarenjem otpadom recikliraju i energijski iskorištavaju više od 80% plastike …



… a nije slučajno da upravo te zemlje s visokim postotkom ponovnog iskorištenja otpadne plastike imaju značajna ograničenja za bacanje, odnosno odlaganje plastike na odlagališta. Postignuto je to motivacijom društva na odgovorno ponašanje s otpadom kao i naplatom za odlaganje smeća.



Kombinacijom ograničenja (plaćanja naknada) za bacanje na odlagališta i kvalitetno organiziranog sustava prikupljanja te sortiranja otpada plus recikliranje ili energijsko iskorištavanje plastičnog otpada, dovelo je do značajnih ušteda …


… a najbolje rezultate na iskorištenju plastičnog otpada, a time i značajne uštede ostvarila je Švicarska, koja sve više i više ostvaruje prihoda od recikliranja i energijskog iskorištavanja, a smanjuje trošak odbačene plastike.



Izvještaj za 2009. godinu potvrđuje da je stalnim unapređenjem sustava gospodarenja otpadom zabilježen i stalni rast iskorištenosti otpadne plastike koji maksimalizira vrijednost ponovno iskorištene plastike …



… i potvrđuje da će plastika imati ključnu ulogu u održivom razvoju u budućnosti.



Ovim izvještajem potvrđuju se trendovi da plastika sve više postaje vrijedan dio nacionalnih ekonomija, da zadovoljava sve veće potrebe rastuće populacije te pomaže u borbi s glavnim izazovima kao što su klimatske promjene, naročito smanjenjem potrebe za potrošnjom energije.





Originalnu prezentaciju možete naći na sljedećem LINKU

- 00:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #