Plastično je fantastično

četvrtak, 02.02.2012.

Još jedan pogled na 2011. godinu

Prošla godina je bila vrlo turbulentna za brojne industrije. Ozbiljni financijski problemi doveli su u pitanje sigurnost zemalja širom Europe. Ipak, kada se osvrnemo na 2011. i svijet plastike, prošla godina daje razloga za optimizam. U brojnim zemljama, posebno u Aziji zabilježen je porast tržišta plastičnih proizvoda.

Siječanj:
• U siječnju, mnoge europske kompanije objavile su svoje planove za povećanjem proizvodnje i širenjem na nova tržišta. Njemački proizvođač RKV kupio je u SAD-u kompaniju Danafilms - proizvođača jednoslojnih i koekstrudiranih folija, švicarski proizvođač kalupa Mould Technologies Group preuzeo je Magor Mould šireći svoju proizvodnju i na kalupe za medicinske plastične proizvode. bio-plastične proizvode. Talijanski proizvođač bio-plastičnih masa Novamont osnovao je poslovnicu za distribuciju cijele palete biorazgradljivih plastičnih masa MaterBi na sjeverno američkom tržištu.
• Što se azijskog tržišta tiče, DuPont proširio je svoj R&D (istraživanje i razvoj) odjel u Šangaju, a njemački proizvođač preciznih plastičnih proizvoda injekcijskim prešanjem Helmbrechts AG proširio je svoje kapacitete u Kini.
• Europi, prikaz plastične industrije u Francuskoj se mijenja objavom preuzimanja tvornice za izradu medicinskih plastičnih proizvoda injekcijskim prešanjem Plastef-a od strane Ercé Plasturgie jednog od vodećih francuskih proizvođača plastičnih proizvoda injekcijskim prešanjem. Lego, poznati proizvođač dječijih igračaka širi proizvodnju u Češkoj, a DuPont je najavio preuzimanje kompanije Denisco, odnosno njihovu biotehnološku proizvodnju i postrojenja za proizvodnju enzima, DuPont je globalna kompanija s pogonima i poslovnicama u 40 zemalja, a sa sjedištem u nizozemskom Genencoru i s predstavništvom i u Hrvatskoj u Zagrebu.

Veljača:
• Nekoliko velikih i značajnih "igrača" u svijetu plastičarske industrije tijekom veljače objavilo je informacije koje su postale vijesti dana u poslovnom svijetu. Britanski Rexam jedna od 5 najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju plastične ambalaže potvrdila je prodaju dijelova proizvodnje koje su zatvorene. Ostale glavne vijesti uključuju da je mađarski BorsodChem "predao" svoju proizvodnju isocijanata kineskom proizvođaču Wanhua Industrial - vijest na sljedećem LINKU, čime kineska kompanija postaje vodeći svjetski proizvođač ove vrlo reaktivne niskomolekularne kemikalije koja ima široku upotrebu pri proizvodnju fleksibilnih i krutih pjena, premaza kao što su boje i lakovi, u automobilskoj industriji za popravak karoserija te kao izolacijski materijal. I još jedna značajna vijest - švicarski Clariant - vodeći svjetski proizvođač boja, površinskih premaza i raznih kemikalija koje poboljšavaju karakteristike kemijsko-tehnoloških procesa, kao i gotovih proizvoda, kupio je za 2 milijarde eura njemačku kompaniju Süd-Chemie sa sjedištem u Minhenu, a bavi se najvećim dijelom proizvodnjom aditiva i katalizatora za plastičarsku industriju, a u sklopu svoje djelatnosti ima od rafinerijske prerade, preko proizvodnje baznih poliolefina do proizvodnje plastične ambalaže.
Röchling Automotive njemački proizvođač visokokvalitetne plastike za automobilsku industriju iz Manhajma objavio je širenje svojih proizvodnih kapaciteta u Rumunjskoj, SAD-u, i na jugo-istoku Kine. Španjolska grupa Grupo Antolin također veliku europski opskrbljivač automobilske industrije plastičnim dijelovima, objavila je širenje svoje prisutnosti u Kini i Rusiji.
• Ipak, neke tvrtke i dalje trpe posljedice gospodarske recesije, pa je tako belgijski Recticel zatvorio svoje poslovanje u Španjolskoj - objavljeno je na web portalu PlastEurope, a A.Schulman, američki proizvođač plastičnih smola i kompaunda konsolidirao je poslovanje svojih postrojenja u Italiji i Australiji (izvještaj na sljedećem LINKU)
• Najveća "bio" vijest u veljači bila je da nizozemski proizvođač Purac jedan od svjetski vodećih proizvođača prirodnih sastojaka za hranu, ekoloških kemikalija te monomera proizvedenih na bio osnovi za proizvodnju poliestera i indonezijska kompanija Indorama vodeći svjetski proizvođač petrokemikalija i "nizvodnih" proizvoda, najvećim dijelom za proizvodnju sintetičkih tkanina ulaze u zajedničko ulaganje u Tajlandu - objavljeno je na sljedećem LINKU gdje se planira povećanje kapaciteta postrojećeg postrojenja kapacitete od 10000 t na 100000 t polilaktida (polylactide PLA) - termoplastičnog alifatskog poliestera dobivenog iz obnovljivih izvora, a za proizvodnju sintetičkih vlakana te za proizvodnju brojnih biomedicinskih biorazgradivih proizvoda kao što su konci za šivanje, stentovi, mediji za dijalize kao i oprema za doziranje lijekova.

Ožujak:
• Katastrofalni potres i tsunami u Japanu značajno su poremetili poslovanje nekoliko svjetskih plastičarskih kompanija. Drugih nekoliko kompanija tijekom mjeseca objavile su planove širenja i povećanja kapaciteta.
• Nemačka kemijska kopmanija Lanxes s donedavnim sjedištem u Leverkuzenu, a sada u Kelnu objavila je da širi svoju globalnu proizvodnu mrežu s novim postrojenjima za proizvodnju kompaunda u SAD-u kao i zajedničko ulaganje s DuPontom u povećanje proizvodnih kapaciteta u Njemačkoj. Gerresheimer jedna od vodećih svjetskih farmaceutskih komanija iz Njemačke proširila je svoj tehnički centar za plastiku te realizirala preuzimanje brazilske kompanije za proizvodnju plastične ambalaže. Bayer je investirao 100 miliona eura u povećanje kapaciteta, na 420000 t/g svog MDI postrojenja u Njemačkoj (postrojenje proizvodi difenilmetan diisocijanat - diphenylmethane diisocyanate - osnovne sirovine za proizvodnju poliuretanske pjene), o čemu izvještavaju na sljedećem LINKU
• U Aziji, Owens Corning američka kompanija za proizvodnju izolacionih materijala za građevinarstvo, otvorila je svoj četvrti pogon u Kini - vijest je objavljena na sljedećem LINKU, BASF jedna od najvećih svjetskih kemijskih kompanija sa sjedištem u Ludwigshafenu, u Njemačkoj proširio je svoje postrojenje u Koreji. Kineska kompanija GA Pack objavila je svoje planove za gradnju proizvodnog postrojenja u Europi, u njemačkom Haleu.

Travanj:
• Najznačajnija vijest u travnju dolazi iz belgijske kompanije Solvay koja je objavila planove o preuzimanju francuskog proizvođača inženjerske plastike Rhodia (što je i realizirano u rujnu 2011. za 3,4 milijarde eura). Namjera ugovora je stvaranje globalne kemijske kompanije.
• Tijekom mjeseca, nekoliko kompanija objavile su svoje planove o širenju u istočnu Europu. Među ostalima, južno-korejska kompanija Samyang objavila je otvaranje postrojenja za proizvodnju kompaunda u Mađarskoj. Njemačka petrokemisjka kompanija Polimer-Chemie proširila je svoje postrojenje u Rusiji, a belgijska plastičarska kompanija Fremach obavila je da investira 10 miliona eura u postrojenje u Slovačkoj.
• Austrijska kompanija Lenzing objavila je prodaju svoje proizvodnje plastičnih filamenata grupi privatnih investitora. Francuska Arkema od francuskog Totala otkupila je poslovanje s premazima, ruska petrokemijska kompanija Njižnekamsknjeftekim (NKNH) potpisala je ugovor o snabdjevanju prerađivača plastike u Finskoj sa stiren monomerom - što je objavljeno na sljedećem LINKU.

Svibanj:
• Svibanj je bio relativno miran mjesec što se tiče plastičarske industrije, ali ipak neke vijesti vrijedi izdvojiti. Talijanski Negri Bosi preuzeo je proizvođača robota Sytrama, i druga talijanska kompanija za proizvodnju termoplastičnih kompaunda So.F.Ter kupila je P-Group također talijansku kemijsku kompaniju.
• Kada se govori o proširenjima, valja spomenuti američku kompaniju Cereplast koja se bavi proizvodnjom bioplastike koja je objavila otvaranje postrojenja za proizvodnju proizvoda od bioplastike u Italiji, američka kompanija za proizvodnju inženjerske plastike Ticona iz Kentakija planira skoro pa dvostruko povećati proizvodnju Celstrain LFRT (long fiber reinforced thermoplastics - termoplastika ojačana sintetskim vlaknima) u svom kineskom postrojenju, talijanski snabdjevač smola M&G grupa objavili su izgradnju novih postrojenja za PET i pročišćenu teraftalatsku kiselinu u SAD-u.
Bayer je objavio možda najveće proširenje vrijedno 90 miliona eura, a biti će investirano u povećanje proizvodnje polikarbonata u Njemačkoj. I BASF je objavio gradnju nejvećeg svjetskog postrojenja za proizvodnju toluen diisocijanata (TDI) - odnosno poliuretana, ali nije navedeno gdje će se graditi.

Lipanj:
• Unatoč rastućoj financijskoj krizi u Eurozoni, planiraju proširenja svojih kapaciteta, poslovanja i tržišta u istočnoj Europi i Americi. Njemački opskrbljivač automobilske industrije Dräxlmaier Group planira investirati 22,35 miliona dolara u proširenje proizvodnih kapaciteta u SAD-u. Austrijska kompanija za proizvodnju široke palete plastičnih proizvoda iz Beča Starlinger planira proširenje tržišta na Brazil.
• U istočnoj Europi, njemačka kompanija za proizvodnju farmaceutske ambalaže Gerresheimer invesirati će oko 12 miliona eura u proširenje proizvodnih kapaciteta u Češkoj. Talijanski proizvođač boja i aditiva za poliuretan Repi otvorio je novu kompaniji u Rusiji.
• Njemačka kompanija za proizvodnju strojeva za izradu plastičnih filmova Bruckner and Kiefel objedinila je poslovanje svojih "sestrinskih" kompanija na području sjeverne Amerike, francuska kemijska tvrtka Safic-Alcan preuzela je turski Interplast, a američki proizvođač plastičnih filmova i folija te plastične ambalaže Ampac Holdings kupio je švicarsku kompaniju za proizvodnju plastične ambalaže Elag Verpackungen što su objavili na sljedećem LINKU.

Srpanj:
• Nekoliko automobilskih kompanija objavilo je tijekom srpnja svoje planove i ugovore. Plastic Omnium objavio je da je njegova podružnica Plastic Omnium Auto Inergy u pripremi ugovora o zajedničkom ulaganju s pekinškom kompanijom za proizvodnju automobilskih dijelova Beijing Hainachuan Automotive Parts za početak proizvodnje automobilskih dijelova među kojima su i sustavi goriva. Dva njemačka proizvođača plastičnih dijelova za automobile - ElringKlinger (vijest na LINKU i Huf Group (vijest na LINKU) otvorila su svoja postrojenja u Kini.
• Kineski proizvođač plastičnih spremnika za gorivo Yapp Automotive Parts pustio je u rad svoje prvo postrojenje u Rusiji.
• Tijekom srpnja bilo je još nekoliko preuzimanja. talijanska kompanija Amut kupila je of Comer Engineering, a američka multinacionalna kompanija Phillips otkupila je Medisize. Posao s Medisizeom omogućio je Phillipsu stjecanje vlasništva nad pogonima za injekcijsko prešanje u Finskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Češkoj i Irskoj koji su do tada bili u vlasništvu Medisizea.
• Španjolska kompanija La Seda de Barcelona - proizvođač oko 600000 t PET-a godišnje, je u sklopu svog programa restruktuiriranja s ciljem izlaska iz krize prodala svoje tek otvoreno portugalsko postrojenje (vijest je objavljena na sljedećem LINKU.

Kolovoz:
• Uvažavajući predviđanja o porastu potražnje za jantarnom kiselinom, BASF i CSM objavili su svoje zajedničko ulaganje u proizvodnju te kiseline, kao jedne od sirovina u proizvodnji bioplastike, kao i za druge primjene (o čemu je izvješteno na sljedećem LINKU). Talijanske kompanije Novamont i Genomatica također planiraju zajedničko ulaganje u proizvodnju butandiola na bio osnovi (butandiol se koristi kao industrijsko otapalo i pri proizvodnji nekih vrsta plastike, elastičnih vlakana i poliuretana (objavljeno je to na sljedećem LINKU). LG Electronic i KraussMaffei objavili su (na sljedećem LINKU) suradnju na razvoju tehnologije plastike za elektroničke uređaje.
• Njemačka kompanija za proizvodnju auto guma Continental investirala je u proizvodnju u Rusiji (objavljuju na LINKU), a isto kao i francuska SNF-Grupa o čemu je PRW obavijestio na sljedećem LINKU. Singapurska kompanija Sunningdale postigla je dogovor za kupnju dvije proizvodnje plastičnih proizvoda u Latviji i Švedskoj - izvješteno je na sljedećem LINKU, a britanska kompanija za proizvodnju kompozita Umeco preuzela je imovinu njemačke kompanije Fenotec, što je objevljeno na sljedećem LINKU.
• U Aziji, jedan od najvećih svjetskih proizvođača aditiva, njemački Henkel započeo je izgradnju tvornice aditiva u Šangaju koja bi trebala biti najveća na svijetu (vijest na sljedećem LINKU. Austrijska kompanija za proizvodnju strojeva za injektiranje Engel je objavila (na sljedećem LINKU) plan za otvaranje tehničkog centra u Indiji.
• Islandski proizvođač plastične ambalaže Promens preuzeo je od države dvije investicijske kompanije.

- 20:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #