Plastično je fantastično

ponedjeljak, 07.05.2012.

Naplata plastičnih vrećica

Spar potiče građane na višekratno korištenje plastičnih vrećica



Nakon što je prije tri mjeseca prvi u Hrvatskoj u svoju ponudu uveo biorazgradljive vrećice, Spar je počeo i naplaćivati plastične vrećice po simboličnoj cijeni od 11 lipa. Ovim korakom Spar želi ograničiti prekomjerno korištenje plastičnih vrećica koje nakon jednokratne upotrebe uglavnom završe u smeću i potom u okolišu. Naime, samo u prošloj godini u hipermarketima Interspar podijeljeno je 9,5 milijuna plastičnih vrećica. Kako bi kupcima ponudio alternativu plastičnim vrećicama, Spar je u studenom uveo biorazgradljive vrećice od kukuruznog škroba, kojih je do sada prodano preko 49 tisuća, a u pripremi su višekratna kartonska nosiljka i platnena vrećica.

Izvor: Progressive Newsletter


Komentar autora bloga:

Lijepo, trebamo biti ekološki svjesni i smanjiti potrošnju jednokratnih plastičnih vrećica. A kako to postići - jedino naplatom, opaliti potrošača po džepu. Smanjiti će se potrošnja plastičnih vrećica, biti ćemo ekološki svjesniji, a što je 11 lipa, ništa, tek simbolično, pa za te kovanice gotovo da i ne znamo.

Ali, ako se zna da je nabavna cijena te vrećice manja od 5 lipa - ispada da je čista zarada više od 100%, odnosno više od pola milijuna kuna godišnje! Ma nema veze, glavno da smo ekološki svjesni, pa što košta da košta. Pa tko ubere, ubere.


- 10:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #