Plastično je fantastično

ponedjeljak, 25.06.2012.

Ako koristimo platnene vrećice, jesmo li ekološki osvješteni?

Agencija za zaštitu okoliša Velike Britanije objavila je studiju kojom je procijenila utjecaj na okoliš različitih vrsta konzumnih vrećica u devet kategorija utjecaja na okoliš: "Life cycle assesment of supermarket carrier bags" ("Procjena životnog ciklusa trgovačkih vrećica"). U razmatranje su uzete trgovačke vrećice kao što su: plastične vrećice - jednokratne i višekratne, plastične razgradljive vrećice, papirnate vrećice te višekratne pamučne vrećice odnosno platnene torbe i višekratne vrećice od tkanog polipropilena odnosno polipropilenske torbe. Studija je kvantificirala devet kategorija utjecaja tijekom svih značajnijih dijelova životnog ciklusa svake pojedine vrećice počevši od pridobivanja ili uzgoja sirovina, preko proizvodnje, distribucije, korištenja i ponovnog korištenja pa sve do konačnog postupanja s vrećicama kao s otpadom.

Studija je objavljena na sljedećem LINKU, a studija je na drugačiji način obrađena i na ovom blogu u sljedećem POSTU.



Evo nekoliko izvadaka iz studije:

- Kada se sagledava utjecaj vrećice na okoliš, onda je najznačajniji onaj utjecaj koji se stvari tijekom iskorištavanja sirovine i proizvodnje vrećica. Transport vrećica, njihovo pakiranje i postupak na kraju životnog ciklusa imaju minimalni utjecaj u njihove okolišne karakteristike.

- Proces proizvodnje vrećica je najznačajniji stupanj u njihovom životnom ciklusu - i to zbog potrošnje i sirovine i energije. Utjecaj potrošene energije je lošiji u zemljama gdje se električna energija dobiva iz elektrana na ugljen.

- Ponovno korištenje jednokratnih plastičnih vrećica kao vrećica za smeće daje pozitivniji efekt nego što to daje proizvodnja recikliranih vrećica za smeće.

- Prosječni kupac u supermarketima bi trebao koristiti višekratne torbe više puta - kako je navedeno u donjoj tablici, da bi postigao manji utjecaj po pojedinoj kategoriji utjecaja na okoliš nego ga ima jednokratna plastična vrećica:







- 22:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #