Plastično je fantastično

petak, 18.10.2013.

Izloženost bisfenolu A može povećati rizik od pobačaja



Izloženost bisfenolu A dramatično povećava rizik da trudne žene dožive pobačaj, kako se tvrdi u najnovijem istraživanju Stanford University.

Istraživanje koje je provedeno analizirajući 114 trudnih žena predstavljeno je na godišnjoj konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu (American Society for Reproductive Medicine). Istraživački tim sugerira da izloženost bisfenolu A povećava rizik od pobačaja za 80 %.

Također, u jednom drugom istraživanju koje je proveo američki Nacionalni Institut za dječje zdravlje i razvoj čovjeka (National Institute of Child Health and Human Development) na 501 paru koji su željeli dobiti dijete, tvrdi se da BPA može smanjiti plodnost muškaraca za 20 % te se preporuča mladim parovima koji žele zasnovati obitelji da ne kuhaju hranu u plastičnim posudama i da bi trebali izbjegavati ostavljanje pića u plastičnim bocama da se zagrijavaju na suncu.

Dr. Ruth Lathi, reproduktivni endokrinolog, članica tima Stanford Universityja koje je provelo istraživanje izjavila je da su "nalazi istraživanja vrlo značajni jer se pobačaj često događa, a ljudska izloženost bisfenolu A je sveprisutna". Također izjavljuje: "Izbjegavajte konzerviranu hranu u limenkama. Ne košta mnogo novca i jednostavno je to učiniti".


Komentar autora bloga:
Kao što je poznato kemijska struka i brojne svjetske zdravstvene institucije ne slažu se s konstatacijama da je opasno po ljudsko zdravlje jesti konzerviranu hranu koja sadrži minimalne količine BPA. Da BPA u velikim količinama je opasan, i vjerojatno se ponaša kao endokrini disruptor, ali količine koje se iz pojedine ambalaže ispuštaju u hranu toliko su male da jednostavno ne predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje niti po razvoj čovjeka. Ili jednostavnim rječnikom rečeno - znatno je više koristi od tih premaza i brtvila koji sadrže BPA od potencijalne štete. Naravno, ničega ne valja konzumirati previše - pa ni kruha našeg svagdašnjeg, i nikome ne pada napamet ispitivati kako je to dovelo do pretilosti nacije.

O stavovima pojedinih svjetskih agencija pisano je u više postova na ovom blogu, pogledajte cijelu seriju preko poveznice s lijeve strane, a posljednji je bio: BPA ometa razvoj fetusa, navodno. Eto, sada trebamo očekivati odgovor druge strane na navode ovog istraživanja.



Izvori:
American Society for Reproductive Medicine: Effects of BPA and Phthalates on Conception and Pregnancy
Plastic and Rubber Weekly: BPA exposure increases miscarriage risk, says study
CBS News: BPA exposure may increase miscarriage risk in pregnant women


- 09:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #