Plastično je fantastično

petak, 21.03.2014.

Naši plastičari - Optiplast

Optiplast d.o.o. je obiteljska tvrtka koja se već više od 20 godina bavi preradom polimernih materijala (PE-LD, PE-LLD i PE-HD) što uključuje proizvodnju raznih folija i konfekcionirane ambalaže. Tvrtka je izrasla iz obrta DDO koji je osnovan još 1989. godine, te od 2006. godine Optiplast d.o.o. samostalno djeluje kao pravna osoba. Godišnji kapacitet u preradi polietilena iznosi oko 2.800 tona. Tvrtka posluje na vlastitom prostoru površine 7000 m2 i ima 33 zaposlenih.



Tvrtka prati trendove kako na domaćem tako i na tržištima EU, i sukladno time ulaže u nove tehnologije. Izvoznici su polietilenskih proizvoda, te svake godine udio izvezenih vrećica raste. U naredne tri godine planira se povećati proizvodnju za 50%, to jest, na 4.700 tona godišnjeg kapaciteta proizvodnje.

Posebna se pozornost također posvećuje kvaliteti proizvoda, stalnom stručnom usavršavanju djelatnika i brizi o okolišu. Dugogodišnje iskustvo u proizvodnji polietilenskih vrećica i folija garancija su kvalitete i zadovoljstva kupaca.

Kako bi se što bolje pripremili za ulazak i tržište EU u 2013. godini uveden je Sustav upravljanja kvalitetom ISO 9 001 i Međunarodni standard zaštite okoliša ISO 14 0001.


Iz pogona



RECIKLIRANJE
Tvrtka Optiplast i partnerski obrt DDO obavljaju reciklažu otpadne polietilenske folije. Posjeduju reciklažno dvorište za skladištenje folije prije oporabe i modernu liniju za reciklažu.

Sortiranje
Sortiranje je prva i jedna od najbitnijih faza pri reciklaži plastičnog otpada. U fazi sortiranja odvajaju se različite vrste i boje polietilenske folije, te se uklanja drugi različiti otpad koji se može pojaviti (papir, drvo, metal, staklo itd.). Cilj ovog postupka je na kraju dobiti razvrstanu foliju iz koje je moguće dobiti kvalitetan sekundarni granulat.



Mljevenje
Razvrstana folija se trakom prebacuje do mlina (aglomeratora) na početku linije za reciklažu, koji ju zatim melje i priprema za ekstruziju. Dobra priprema materijala je izuzetno bitna za kontinuiranu i kvalitetnu ekstruziju. U slučaju potrebe u ovoj fazi se materijalu mogu dodati aditivi prema namjeni sekundarnog materijala.



Ekstrudiranje
Ekstrudiranje je postupak kontinuiranog preoblikovanja protiskivanjem kapljevitog materijala kroz rupičastu ploču s noževima. Usitnjene plastične folije se tale, istiskuju pužnim vijkom kroz tijelo ekstrudera kako bi se materijal homogenizirao i iz njega otplinuli zaostali plinovi. Istisnuti materijal po izlasku iz rupičaste ploče siječe se noževima i očvršćuje u tvorevinu, ekstrudat, hlađenjem s vodom. Tijekom cijelog procesa materijal se u potpunosti homogenizira da bi se dobila ujednačena kvaliteta granulata. Dobiveni ekstrudat odnosno granulat se suši te pakira i priprema za ponovno korištenje u izradi plastičnih folija.




Misija
- Pružiti visoko kvalitetne polietilenske proizvode kupcima.
- Postati poželjan partner i poslodavac, te biti društveno odgovorno poduzeće kroz reciklažu i brigu o okolišu.

Vizija
Vizija je postati proizvođač prepoznat od strane kupaca po visoko kvalitetnim i recikliranim polietilenskim proizvodima na tržištu Hrvatske i EU. Posvećeni su poboljšanju svakodnevne kvalitete življenja aposlenika, kupaca i krajnjih potrošača, te očuvanju prirode kroz kvalitetne proizvode.


Naziv: Optiplast, društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju ambalaže od plastike
Adresa: Sisak, Odra, Odranska cesta 46
Telefon: +385 44 720 673
Telefaks: +385 44 720 665
e-mail: info@optiplast-sisak.com
web: www.optiplast-sisak.com


Proizvodni program


- 19:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #