Plastično je fantastično

utorak, 26.08.2014.

Kalifornija opet nije uspjela, za sada

Vrlo glasni i odlično organizirani borci protiv plastičnih vrećica u Kaliforniji, predvođeni senatorom Padillom, ponovno u parlamentu savezne države Kalifornije nisu uspjeli izglasati zabranu jednokratnih plastičnih vrećica na razini cijele savezne države Kalifornije.

Rasprava i glasovanje o prijedlogu senatora Alexa Padille, SB 270, održani su 25. kolovoza te prijedlog nije dobio potrebnih 41 glas. Za prihvaćanje novog zakonskog prijedloga glasovalo je 38 kalifornijskih parlamentaraca, dakle nedostajala su 3 glasa. Ostali su bili protiv ili suzdržani.

Predlagatelj zakona ima pravo do kraja parlamentarne sjednice - 31. kolovoza još jednom staviti ovaj prijedlog na glasovanje, pa je širom Kalifornije, ali i putem interneta i društvenih mreža pokrenuta gotovo pa očajnička kampanja, ne bi li barem 3 parlamentarca promijenila svoje mišljenje. Ali i udruge koje promiču korištenje plastičnih vrećica jer su iste jeftinije te ekonomski i ekološki prihvatljivije od alternativnih, kao što je American Progressive Bag Alliance (APBA) pokrenule su kontra kampanju.




Osnovne postavke kampanje APBA protiv SB 270 su sljedeće:
- SB 270 predviđa zabranu plastičnih vrećica koje su 100 % reciklabilne i višekratno iskoristive, a u korist alternativnih vrećica pri čijoj se proizvodnji koristi znatno više vode i emitira se znatno više stakleničkih plinova (CO2) u atmosferu
- SB 270 direktno ugrožava oko 2000 dobro plaćenih radnih mjesta u kalifornijskoj industriji za proizvodnju i recikliranje plastičnih vrećica
- SB predstavlja nekoliko milijardi vrijedan program koji pretpostavlja da će se taj novac naplatiti od potrošača kroz naknade na papirne vrećice i naknade na deblje plastične vrećice, a istovremeno neće se financirali programi zaštite okoliša i druge javne potrebe koje je država dužna provoditi i financirati iz postojećeg proračuna



Izvori:
Plastic News:
Plastic bag ban stalls in California Assembly
APBA: American Progressive Bag Alliance launches ad campaign in opposition to Senate Bill 270
Animated flags


Naknadno ubačeno:

Evo, pogledajte kako kampanja protiv vrećica promptno reagira. Ovaj e-mail sam danas dobio (nakon što sam objavio gornji post). Ono što je zanimljivo, očekuje se da svaki primatelj ovog e-maila nazove svog predstavnika u kalifornijskom parlamentu i traži da glasuje u korist uvođenja zabrane na razini cijele savezne države Kalifornije. Poveznice omogućavaju da se vidi kako je koji parlamentarac glasovao po ovom konkretnom pitanju.




Znate li Vi, dragi čitatelju bloga, kako je glasovao Vaš zastupnik u Hrvatskom saboru? Znate li njegov telefonski broj, možete li ga nazvati i tražiti da zastupa Vaše interese?


- 13:18 - Komentari (10) - Isprintaj - #