Plastično je fantastično

utorak, 14.07.2015.

Tko to čuva predsjednicu?


… ili plastika u službi zaštite



Jučer je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović obišla Knin i gradilište nove crkve, a navečer se zaputila na ribarski brod i zaplovila u noćni ribolov. Simpatične aktivnosti predsjednice iz područja političkog marketinga i zasigurno se mnogim Hrvaticama i Hrvatima vrlo svidjela.







Međutim, mene je užasnulo! Ne što predsjednica lijepi pločice, niti što ide u noćni lov na ribe, već činjenica da nam predsjednica pored svog tog osiguranja uopće nije sigurna, dapače, dovedena je do vrlo opasnih situacija - nekoliko puta u jednom danu.


Pogledajmo lijepljenje pločica. Predsjednica ima plastičnu kacigu (Bogu hvala, barem to), ali predsjednica je na gradilištu u otvorenim sandalama (dakle, bez zaštitnih cipela), radi bez rukavica i što je možda i najopasnije bez zaštitnih naočala. Neću niti govoriti da joj je plastična kaciga dana onako radi novina i fotografiranja, a ne zato jer je netko promišljao osobnu zaštitu predsjednice. Pitam se - gdje je bila i što radi odgovorna osoba gradilišta za sigurnost na radu? Zašto nije upozorio osiguranje predsjednice da su mjere zaštite propisane, ali ne propisane tek tako, već propisane da bi se zaštitili radnici, ali i svi koji se kreću na prostoru gradilišta.




Drugu situaciju imamo istu večer, opet osiguranje predsjednice glumata da brine o sigurnosti štićene osobe, a nikome nije palo da bi predsjednica i na brodu na kojem se s vitlima (s tko zna kakvim sajlama) dižu mreže morala imati plastičnu kacigu, ali obzirom da je na brodu morala je imati prsluk za spašavanje (koji se inače izrađuje od poliamida - vanjski dio i unutrašnji dio od pjenećeg polistirena ili u žargonu stiropora).

Gospodo iz predsjedničinog osiguranja, znate li koliko je atentata na predsjednike država bilo prošlih dana, prošlih mjeseci, godina? Znate da ih nije bilo ili gotovo nije, a ako i jeste onda ih je bilo u daleko nesigurnijim zemljama, kod nas nikad. A pitam vas znate li koliko se događa nesreća na radu - u Hrvatskoj svakodnevno dolazi do ozljeđivanja radnika na radnim mjestima - upravo zbog nedostatne ili nenošenja osobne zaštitne opreme. Upravo one opreme o kojoj vi gospodo iz osiguranja očito pojma nemate.

Stoga gospodo iz osiguranja, predsjednicu se ne štiti samo šminkerskim stavljanjem plastične kacige na glavu, već sveobuhvatnim promišljanjem zaštite na radu na mjestima gdje predsjednica radi i na mjestima kuda se predsjednica kreće.



I na kraju, još jednom pogledajmo fotografiju lijepljena pločica u kninskoj crkvi - predsjednica i gdje tko s kacigom, a drugi ništa. Kakvu vi to poruku šaljete? I znate li uopće da ste poslali sasvim krivu poruku - stavi za fotografiranje, a za zaštitu na radu koga briga.

Gospodo iz osiguranja predsjednice, plastična zaštitna oprema je jeftina, lagana, praktična, udobna za nošenje i što je najvažnije pruža zaštitu od ozljeđivanja radnika i sprečava bolovanja i izostanke s posla koja naše gospodarstvo skupo koštaju. Pruža zaštitu i za predsjednicu u ovakvim situacijama.



Izvori:
Gotovo sve dnevne novine i web portali


- 15:19 - Komentari (11) - Isprintaj - #