Plastično je fantastično

srijeda, 26.08.2015.

Čak i pčele recikliraju plastiku


Jučer o pticama, koje sasvim neopterećeno grade od plastičnih vezica svoja gnijezda, ne mareći za lupetanja svojih takozvanih "prijatelja životinja" i takobožnih "zaštitnika", a evo nam danas vijesti da i pčele (barem što se plastike tiče) slično razmišljaju, da su i one ekološki osviještene.



Novo istraživanje pokazalo da pčele znaju reciklirati?





Istraživači u Kanadi proučavali su dvije vrste gradskih pčela te sasvim slučajno otkrili plastiku u njihovim gnijezdima.

Istraživači su pregledavali gnijezda dviju vrsta pčela i u nekoliko njih pronašli neobičan materijal. Detaljni pregled elektronskim mikroskopom i rendgenom pokazao je da se radi o vrsti plastike koja se koristi na gradilištima te komadićima plastičnih vrećica. Pčele su izgradile gnijezdo dijelom lišćem, a dijelom plastikom.

Zbog velike količine plastike i načina na koji je obrađena, znanstvenici vjeruju da pčele nisu zabunom žvakale plastiku već su prepoznale kako je to bolji građevni materijal od lišća.

Najbolje od svega je što plastika pčelama uopće ne šteti. Baš naprotiv, gnijezda izgledaju čvršća, a u ličinkama nisu pronađeni nametnici što je znao biti slučaj u gnijezdima od prirodnih materijala. [bioteka]



Izvor:
Čuda prirode.com:
Novo istraživanje pokazalo da pčele znaju reciklirati?
Animated flags

- 10:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #