Plastično je fantastično

ponedjeljak, 12.10.2015.

Miruj! U smrti se - raspada

Nije dugo trebalo čekati. Sad se i "ekološki" može umrijeti.

Naime, iz Nizozemske nam dolazi ideja i kreacija od poduzetnice Marieke Havermans, a iz Kine gotov proizvod - "ekološki" lijes. Ovaj novi hit zelenih izrađen je 100 % od biorazgradive plastike i to iz bioplastike dobivene iz ostataka prerade žitarica i krumpira.

Kako sada stvari stoje, ovo je volumski najveći bioplastični proizvod napravljen od biorazgradive plastike. Izrađuje se u Kini postupkom injekcijskog prešanja. Sastavljen je od dva dijela - sanduk i poklopac. Stijenke su vrlo tanke, a sanduk ima od istog materijala izrađena rebra za ojačanje. Takva konstrukcija omogućava najmanje korištenje materijala. Nosivost ovog lijesa je 150 kg. Kako se navodi u prospektnom materijalu, lijes će se u zemlji razgraditi za "nekih 10 godina".




Ovaj bio lijes pogodan je i za one koji su se odlučili za kremiranje, jer spaljivanjem se ostvaruje 75 % manje otrovnih emisija nego kod klasičnih (drvenih i bojanih) lijesova.

Naravno, i sva oprema u sanduku je "eko". Dušek i jastuk napravljeni su od vlakana konoplje, pokrivač od ekološki uzgojenog pamuka, a prema želji ožalošćene obitelji, u ponudi je i prekirivač izrađen od eko nizozemske vune.



Izvori:
Bioplastics Magazine:
Caskets to die for
Onora: Prototype is ready


- 18:36 - Komentari (10) - Isprintaj - #