Plastično je fantastično

četvrtak, 23.07.2015.

Kao da su blog čitali, zar ne?

Neki dan sam kritizirao osiguranje naše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako traljavo i nestručno odrađuje svoj posao, kako svojim nedjelovanjem i neznanjem dovodi predsjednicu u opasnost. Pogledajte post "Tko to čuva predsjednicu?".

Jučer, prilikom posjete premijera Zorana Moilanovića gradilištu nove zračne luke Zagreb na Plesu slika sasvim drugačija.


Foto: MZLZ


Foto: Ana Katunić

Kao što se može vidjeti, svi, ali baš svi - i službena delegacija na čelu s premijerom, i svi gosti, pa i novinari imaju osobnu zaštitnu opremu. Plastične kacige koje su izrađene najčešće od polietilena visoke gustoće (PE-HD) (kako bi zaštitili glavu od pada predmeta s visine) i svjetleće haljetke koji su izrađeni (u pravilu) od tkanog polipropilena (PP) ili od poliamida (PA) odnosno šire poznatijeg najlona ili od poliestera (PEST) odnosno u zadnje vrijeme najčešće od recikliranog poli(etilen-teraftalata) (rPET) (kako bi bili uočljiviji pri kretanju gradilištem među brojnim građevinskim strojevima u pokretu).

Kao da su blog čitali, zar ne?

Jedna napomena uz kacige. Siguran sam da ćete reći, slaba je to zaštita, ako se sruši konstrukcija ili što kome ima pasti na glavu na otvorenom gradilištu. Ali nije tako. Kaciga osim što je učinkovita zaštita ona je i stav, poruka, odnos i radnika, i poslovodstva da se u svakom trenutku vodi računa o sigurnosti na radu i da se vodi računa o osobnoj zaštiti i zdravlju radnika.

No, ne mislim da je ovdje jedno osiguranje (premijerovo) savjesnije i upućenije od drugog osiguranja (predsjedničinog). Ovdje se radi da je glavni investitor strana, francuska kompanija, a radove izvode četiri kompanije: Vijadukt, Kamgrad, Zagreb Montaža i KFK Tehnika koje inače rade po svijetu i dobivaju poslove u oštroj konkurenciji sa zapadnim kompanijama i svi oni jako dobro znaju i primjenjuju zakone, propise i mjere zaštite. Tu nema izuzetaka.

Odavno smo imali prilike od Amerikanaca naučiti, a onda i od Europljana da je sigurnost na radu minimalan trošak, a donosi ogromne uštede. Plastična zaštitna oprema upravo stoga je lako nosiva, lagana, praktična i što je najvažnije - štiti. Plastična zaštitna oprema je jeftina i lako dostupna.

No, nemojmo se zavaravati da zapadne kompanije baš jako brinu o svojim radnicima (iz godine u godinu ipak sve više i više), jer osnovni motiv je profit, uštede zbog nesreća i bolovanja, izbjegavanje prekida rada kod nesreća i ogromne uštede zbog tužbi radnika ukoliko su se ozlijedili, a poslodavac ih nije podučio osnovama sigurnosti i osigurao im učinkovitu zaštitnu opremu primjerenu mjestu rada i kretanja.

Da, nošenje zaštitne opreme, kao što sam rekao, jest zaštita, ali jest i stav i poruka. Stoga i od najviših dužnosnika naše države očekujemo da pošalju tu poruku, da iskažu svoj stav da je zaštita na radu važan segment uspješnog gospodarskog razvoja. A plastika to omogućava.



Izvor:
Dalje.com:
Zoran Milanović i Siniša Hajdaš Dončić u obilasku gradilišta MZLZ


- 10:42 - Komentari (15) - Isprintaj - #