Plastično je fantastično

ponedjeljak, 27.08.2012.

Dizelsko gorivo od otpadne plastike

U prošlom postu spomenuo sam irsku tvrtku Cynar Plc. koja je patentirala proizvodnju goriva iz otpadne plastike, a sada Vam dragi čitatelji predstavljam dvije američke tvrtke koje su sagradile postrojenja i proizvode gorivo u sličnim tehnološkim procesima.





Zgodnu prezentaciju izvršnog direktora Michaela Murraya kompanije Rockwell Automation iz Chicaga- pogledajte na sljedećem LINKU.




Ono što valja izdvojiti:

Za proizvodnju goriva pretežno se koriste otpadni plastični proizvodi od polietilena niske gustoće (PE-LD), polipropilena (PP) i polistirena (PS) (najčešće je to ambalažna plastika), dok je polietilen visoke gustoće (PE-HD), poli(etilen-teraftalat) (PET) i poli(vinil-klorid) (PVC) isplativije reciklirati.

Od 1 tone plastičnog otpada dobije se oko:
- 700 litara dizel goriva
- 200 litara benzina
- 100 litara kerozina
- 60 litara sintetičkog plina i
- 5 % je karbonizirani ostatak.

A ekonomska računica pokazuje da je cijena klasičnog dizel goriva na američkim crpkama oko 3,5 $ (bez taksi i naknada) za 1 galon (3,785 litara) dok je cijena proizvodnje 1 galona goriva iz plastičnog otpada oko 1,5 $ (također netto)


Druga američka tvrtka JBI Inc. razvila je svoju tehnologiju za pretvaranje plastičnog otpada u visoko rafinirano nisko sumporno dizelsko gorivo.



Tehnologija je nazvana Plastic2Oil, a trenutačno može preraditi 1,8 tona plastičnog otpada po satu, proizvodeći tekućinu koja se potom isparava u procesu koji djeluje na lance ugljikovodika, zadržavajući 86 % sadržaja ugljikovodika. Na kraju procesa nastaje gorivo koje se može koristiti u automobilskim dizelovim motorima, brodskim motorima i elektranama.

Prijašnji su pokušaji da se od plastike napravi gorivo kao rezultat imali nekvalitetno, pomalo muljevito gorivo, tvrdi osnivač tvrtke J. Bordynuik koji objašnjava da se u ovom slučaju radi o visoko rafiniranom konzistentnom proizvodu koji zadovoljava službene tehničke specifikacije dizelskog goriva.


Otpadne polietilenske vrećice i folije smljevene u listiće pripremljene za ulaz u proces Plastic2Oil.


O pretvaranju plastičnog otpada i ranije je pisano u prethodnim postovima na ovom blogu:
- Kako od otpadne plastike dobiti visokovrijedno gorivo?
- Postrojenje za preradu otpadne plastike u gorivo


Izvori:
Yale Environment 360
NPR.org
Cynar Plc - green fuel
Plastic2Oil



- 11:02 - Komentari (3) - Isprintaj - #