Plastično je fantastično

petak, 01.11.2013.

NEWSLETTER 5

NEWSLETTER 5




Poštovani,
evo, stiglo je vrijeme za sljedeći NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.


Listopad je na blogu obilježio Plastični foto natječaj koji to nije, ali o tome nešto kasnije. Uglavnom, na blogu je svakodnevno objavljivan po jedan post, a evo pregleda objavljenih članaka (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):



01.10. - NEWSLETTER 3 - pregled objavljenih članaka na blogu tijekom rujna
02.10. - Potez dana - gradonačelnikov veto na novi namet - o pokušaju uvođenja naplate naknade na plastične vrećice u američkom gradu Denveru, na koji je gradonačelnik stavio svoj veto.
03.10. - Najmanji pas najglasnije laje … samo je pitanje u čijem krilu sjedi? - Europsko udruženje za bioplastiku (European Bioplastics) zatražilo je zabranu jednokratnih plastičnih vrećica.
04.10. - Naši Plastičari - EcoCortec - nastavak predstavljanja hrvatskih proizvođača i prerađivača plastike
05.10. - Činjenicama protiv mitova 10: 1 naprema 7 - slikovni prikaz činjenica o plastičnim vrećicama. Za prijevoz plastičnih vrećica koristi se 7 puta manje kamiona nego za prijevoz istog broja papirnatih vrećica.
06.10. - Plastičari protiv bioplastičara - Europsko udruženje prerađivača plastike koje predstavlja više od 50 000 prerađivača plastike i proizvođača plastičnih predmeta u Europi objavilo je svoju podršku "zelenom dokumentu" Europske komisije o strategiji o plastičnom otpadu u okolišu i istovremeno izražavaju svoju kritiku stavovima bioplastičara.
07.10. - Činjenicama protiv mitova 11 - Istina o plastičnim vrećicama - 6 minutni video koji daje stručno i znanstveno dokazane odgovore na brojne mitove, laži i netočne informacije o plastičnim vrećicama.
08.10. - Amerikanci vraćaju proizvodnju iz Kine - znakovita vijest iz Amerike. Istraživanje BCG-a pokazalo da je repatrijaciji sklono 54% američkih menadžera koji imaju proizvodnje u Kini.
09.10. - Plastične vijesti 50 - Poučavanje djece o plastici - Profesor Averil Macdonald održati će predavanje "Fantastična plastika - ili kako zaraditi svoj prvi milijun" za više od 2300 učenika i njihovih učitelja iz 50 škola u Škotskoj i to na turneji od 6 mjesta u 4 dana.
10.10. - Naši plastičari - Brković d.o.o. - nastavak predstavljanja hrvatskih proizvođača i prerađivača plastike, ovaj puta jedan od najvećih reciklara plastičnih folija.
11.10. - Činjenicama protiv mitova 12 - 90 % kupaca bira plastične vrećice i 90 % njih jednokratne plastične vrećice koristi više puta - slikovni prikaz osnovnih činjenica o plastičnim vrećicama.
12.10. - BPA ometa razvoj fetusa, navodno - Tako je utvrđeno u najnovijem istraživanju kojeg je provela američka Fondacija za borbu protiv raka dojki američka nevladina udruga koja se zalaže za eliminaciju bisfenola A (BPA) iz svih proizvoda koji dolaze u kontakt s hranom. U nastavku članka dan je i trenutni status svjetske legislative o BPA.
13.10. - Plastični foto natječaj koji to nije - poziv svim čitateljima bloga, foto amaterima i profesionalcima da pošalju 3 do 5 fotografija koje predstavljaju njihovo viđenje i stav o plastici, a te će fotografije biti objavljene na blogu. Natječaj (bez nagrada, bez pobjednika, bez propozicija, bez rokova) je otvoren i traje.
14.10. - Misao Dana - Nenad Maljković - komentar predsjednika Eko udruge "Moj otok" - Punat u svom komentaru na Plastični foto natječaj koji to nije.
15.10. - NEWSLETTER 4 - obavijest čitateljstvu bloga o Plastičnom foto natječaju koji to nije.
16.10. - Fotogalerija Plastik - Tomislav Veić - prva fotogalerija u Galeriji PLASTIK, 7 vrhunskih fotografija s prikazom svakodnevnih plastičnih predmeta.
17.10. - GALERIJA PLASTIK - nova rubrika i link s lijeve strane naslovnice bloga - pregled objavljenih fotogalerija koji se svakom novom objavom obnavlja.
18.10. - Izloženost bisfenolu A može povećati rizik od pobačaja - Istraživanje koje je provedeno analizirajući 114 trudnih žena predstavljeno je na godišnjoj konferenciji Američkog društva za reproduktivnu medicinu. Istraživački tim sugerira da izloženost bisfenolu A povećava rizik od pobačaja za 80 %.
19.10. - Fotogalerija Plastik - Mirta Grandić - Druga fotogalerija u galeriji PLASTIK i 2 odlične fotografije sa zanimljivim kutom gledanja na plastične predmete.
20.10. - Plastične vijesti 51 - Novi način pretvaranja plastičnih vrećica u supermaterijal - Zahvaljujući australijskim inženjerima plastične vrećice ne samo da imaju novu svrhu nego postaju i tehnologijom budućnosti. Tim sa Sveučilišta Adelaide nedavno je razvio metodu pretvaranja plastičnih vrećica u ugljikove nanocjevčice.
21.10. - Fotogalerija Plastik - Nikola Smernić - Plastika među kapima - treća fotogalerija u galeriji PLASTIK, 10 vrhunskih fotografija splitskog fotografa, a posebno je iznenađujuće njegova percepcija plastike
22.10. - Samo za njegovu visost glas - Zašto se uvode zabrane i nameti na plastične vrećice koje su, što je nebrojeno puta dokazano, ekološki, ekonomski, energijski, higijenski i zdravstveno najprihvatljivije u odnosu na alternative od drugih materijala (platno ili papir). Zašto se radi u korist svoje štete, zašto se radi u korist većeg zagađenja i opterećenja okoliša, u korist potrošnje energije, u korist veće potrošnje ionako oskudnih i opterećenih prirodnih resursa? Koja je prava pozadina svega toga?
23.10. - Fotogalerija Plastik - Blogerica Zvonka - četvrta fotogalerija u galeiji PLASTIK - simpatičnih 5 fotografija svakodnevnih plastičnih predmeta.
24.10. - Plastične vijesti 52 - Novo otkriće na Titanu: Sastojak od kojega se radi plastika - Sonda Europske svemirske agencije Huygens montirana na letjelicu Cassini otkrila je postojanje propilena na Saturnovom mjesecu Titanu.
25.10. - Fotogalerija Plastik - GP Zagrebancije 1 - peta fotogalerija u galeiji PLASTIK, a prva od dvije najavljene od ovog zagrebačkog autora s 4 fenomenalne fotografije.
26.10. - Umjesto da otvara, EU radna mjesta zatvara - članak prof.dr. Igora Čatića o najavljenom prijedlogu Europske komisije kako bi se smanjila uporaba vrećica tanjih od 50 mikrometara, a u stvari priča kako se zatvaraju radna mjesta da bi netko u četiri godine primio milijun eura plaće.
27.10. - Fotogalerija Plastik - Izabela Petković 1 - šesta fotogalerija u galeiji PLASTIK, a prva od dvije najavljene od ove riječke autorice s 3 odlične fotografije.
28.10. - Plastični glazbeni izričaj - prilog o plastici u muzičkoj umjetnosti, video klip pjesme Plastika VIS-a Idoli iz 1981. godine
29.10. - Može i bez zabrana, nameta i gašenja radnih mjesta - Hrvatska reakcija na najavljeni prijedlog Europske komisije kako bi se smanjila uporaba vrećica tanjih od 50 mikrometara
30.10. - Fotogalerija Plastik - blogerica Čiovka 1 - Plastične igre u pijesku - sedma fotogalerija u galeriji PLASTIK, a prva od tri najavljene od ove autorice s Čiova s 3 simpatične fotografije.
31.10. - Plastične vijesti 53 - Uvođenje zabrane i sudski potvrđeno - Vrhovni sud savezne države Kalifornije odbio je zahtjev da se ponovno razmotri uvođenje zabrane jednokratnih plastičnih vrećica i naknada od 5 $ centi na papirnate vrećice u okrugu Marin.

Uvedena je nova rubrika čiju poveznice možete naći s lijeve strane naslovne stranice bloga:
GALERIJA PLASTIK - je rezultat Plastičnog foto natječaja koji to nije. Pregled objavljenih fotogalerija, a redovno će se obnavljati.

S lijeve strane naslovne stranice bloga dana je anketa "Što bi trebalo učiniti s plastičnim vrećicama" koja je obrazložena u postu: "Zašto anketa?" pa Vas pozivam da odaberete jedan od ponuđenih odgovora. Također, na istoj toj lijevoj strani dane su poveznice na preglede sadržaja te na pojedine grupe članaka o određenoj temi - radi bržeg i jednostavnijeg snalaženja čitatelja.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika):
- Denver - gradsko vijeće je 30. rujna 2013. izglasalo uvođenje naknade od 5 $ centi (oko 28 lipa) na jednokratne plastične vrećice, ali je gradonačelnik Michael Hanckog uložio veto na tu odluku jer će i taj mali namet potrošače dovesti do velikih troškova.
- Homer - u kolovozu 2012 izglasana zabrana s početkom primjene 1.1.2013., ali je gradonačelnik stavio veto na tu zabranu. 1. listopada 2013. održan je referendum u gradiću Homer na kojem se 56 % stanovnika izjasnilo protiv uvođenja zabrane na jednokratne plastične vrećice te je tako poništena odluka gradskog vijeća iz kolovoza 2012.
- Thurston - okrug - Vijeće povjerenika okruga 30. rujna 2013. odobrilo je uredbu o uvođenju zabrane jednokratnih plastičnih vrećica i naknadu na papirnate vrećice u ovom okrugu, a zabrana stupa na snagu 1. srpnja 2014.
- San Francisco - prvi grad u SAD koji je uveo zabranu jednokratnih plastičnih vrećica 1. travnja 2007. u supermarketima i ljekarnama, a od 1. listopada 2012. zabrana proširena na sve trgovine. Od 1. listopada 2013. zabrana se proširuje i na jednokratne plastične vrećice koje svojim kupcima daju restorani.
- Morgan Hill - Dužnosnici Morgan Hila, gradića od 37.000 stanovnika, oko 30 km južno od San Josea, odobrili su na svojoj sjednici 2. listopada 2013. uvođenje zabrane na jednokratne plastične vrećice i na polistrirensku ambalažu. Na papirnate vrećice uvedena je naknada od 10 $ centi (oko 56 lipa). Uredba stupa na snagu na Dan planete zemlje - 22. travnja 2014.
- Marin - okrug - u siječnju 2011. usvojena odluka o zabrani besplatnog dijeljenja jednokratnih plastičnih vrećica, višekratne plastične vrećice se smiju prodavati, odluka stupila na snagu u siječnju 2012. Civilna udruga "Save the Plastic Bags" zatražila je stavljanje van snage navedene uredbe, nakon što je ista stupila na snagu, jer u okrugu nije napravljena studija utjecaja na okoliš. 25 lipnja 2013. kalifornijski sud podržao je uredbu, ali se je udruga žalila te je 2. listopada 2013. Vrhovni sud Kalifornije odbio zahtjev da se ponovno razmotri navedena uredba čime je uvođenje zabrane jednokratnih plastičnih vrećica i naknada na papirnate vrećice i sudski potvrđena u okrugu Marin.
- Olympia - 8. listopada 2013. gradsko vijeće donijelo je jednoglasnu odluku o uvođenju zabrane jednokratnih plastičnih vrećica. Zabrana stupa na snagu 1. srpnja 2014. Osim zabrane plastičnih, uvedena je i naknada od 5 $ centi (oko 28 lipa) na papirnate vrećice. Osnovni cilj uredbe je smanjiti plastični otpad. Olympia je deseta lokalna samouprava u saveznoj državi Washington koja je uvela zabranu.
- South Lake Tahoe - 15. listopada 2013. gradsko vijeće ponovno je raspravljalo o uredbi koja bi zabranila jednokratne plastične vrećice u ovom gradiću. Odluka o uvođenju zabrane donesena je s 3:2, a stupiti će na snagu 3 mjeseca nakon donošenja (od 15. siječnja 2014.) i primjenjivati će se u trgovinama namirnicama i kod opskrbljivača hranom, dok će se 12 mjeseci nakon donošenja uredbe zabrana proširiti na sve trgovine na malo.
- Engleska - U sklopu predizborne kampanje koja je započela u rujnu 2013. potpredsjednik britanske vlade Nick Clegg - inače vođa liberalnih demokrata, izjavio je da će se u Engleskoj od jeseni 2015. uvesti naknada od 5 Ł centi (oko 45 lipa) na jednokratne plastične vrećice.
- Zadnja obnova podataka: 16. listopada 2013. - 22:00 - revizija 10.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija):
- Cuttack - povjerenik federacije za kriket centralne zone Indije 25. rujna 2013. donio je odluku da će na station koji prima 45000 gledatelja, prilikom predstojećeg susreta kriket reprezentacije Indije i Australije, koji će se održati 26. listopada 2013. biti zabranjeno unošenje polietilenske ambalaže, plastičnih čaša i plastičnih vrećica s vodom.
- Zadnja obnova podataka: 3. listopada 2013. - 20:00 - revizija 4

IZ POVIJESTI BLOGA:
Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
08.11.2011. - Plastične vrećice - da ili ne? - Svjedoci smo, kako u studenom 2011. (tako isto i početkom studenog 2013.) aktiviranja kampanje protiv plastičnih vrećica, a pogotovo nakon zabrane korištenja jednokratnih plastičnih vrećica u Italiji. Na žalost, u cijeloj ovoj priči najglasniji su koje-kakvi „kvazi ekolozi“, dokazivatelji svega i svačega protiv plastike, plastičnih vrećica. Na žalost, najmanje se čuje riječ stručnjaka, stručnih institucija (čast časnom izuzetku - prof.dr. Igoru Čatiću - neumornom borcu za znanstvenu istinu, kao i njegovoj suradnici mr.sc. Maji Rujnić Sokele - čije sam mnoge stručne članke pročitao i koristio u ovom materijalu). I u takvim okolnostima događa se da se jednom izjavljena glupost ponavlja i nekritički prenosti iz dana u dan, pogotovo od nestručnih i senzacionalistički nastrojenih novinara - i to jednostavno postaje činjenica - da ne kažem „znanstvena“. Kako smo svi mi kao građani izloženi svakodnevnim bombardiranjem o otrovnosti i opasnosti „najlon vrećica“, siguran sam da se i mnogi od nas pitaju što je stvarno istina. Stoga je ovo pregledni članak koji ukazuje na nekoliko osnovnih činjenica o plastičnim vrećicama.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 00:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #