Plastično je fantastično

četvrtak, 02.01.2014.

NEWSLETTER 7

NEWSLETTER 7


Poštovani,
evo, stiglo je vrijeme za sljedeći NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Prosinac je na blogu obilježen s Plastičnim foto natječajem koji to nije koji je u tijeku još od listopada i vrlo uspješno se nastavlja - moglo bi se reći da je prerastao u jedan veliki i zanimljivi projekt. Kako sada stvari stoje, potrajati će još barem nekoliko mjeseci.

Na blogu je gotovo svakodnevno objavljivan po jedan post, a evo pregleda objavljenih članaka (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):


01.12. - NEWSLETTER 6 - pregled objavljenih članaka na blogu tijekom studenog
05.12. - Najava događaja: Savjetovanje "Stanje i budućnost plastičarstva u Hrvatskoj" - kako i sam naslov kaže - najava savjetovanja o stanju plastičarstva u Hrvatskoj u organizaciji Društva za plastiku i gumu.
06.12. - Fotogalerija Plastik - Ivana Brnas - ovaj puta nam se predstavila blogerica Ivana Brnas iz Splita. Ono što je zanimljivo, ovaj post izabran je za "Blog dana" na blog.hr-u.
07.12. - Plastične vijesti 56 - Nagrada za najbolju plastenku - ovogodišnja nagrada za najbolju plastenku pripala je britanskom proizvođaču APPE koji je na tržište izbacio PET plastenku visoke toplinske postojanosti, otpornu na temperature do 95 °C.
08.12. - Fotogalerija Plastik - Izidora Kovačević - Plastika koja život znači - fotogalerija koju je poslala medicinska sestra Izidora iz Zagreba (inače i vrhunska kickboksačica i hrvatska reprezentativka), a prikazala je plastične predmete s kojima se svakodnevno susreće u svom poslu na bolničkom odjelu.
13.12. - Plastične vijesti 57 - Pranje rublja s plastičnim granulama - Kompanija Xeros razvila je postupak pranja rublja s plastičnim granulatom koji koristi do 70 % manje vode i 50 % manje energije te 50 % manje deterdženata za pranje rublja u odnosu na uobičajene postupke pranja u strojevima za pranje rublja.
14.12. - SADRŽAJ 6 - pregled sadržaja objavljenih postova na blogu od 1. studenog do danas.
15.12. - Fotogalerija Plastik - Brazde 1 - Kud plovi ovaj brod - Ljubaznošću blogerice Čuvarica pinkleca dobivene su prekrasne fotografije Zdenka B., blogera Brazde. Kako kaže Čuvarica pinkleca, šalje Brazdine fotke s uhvaćenom ljepotom.
16.12. - Zabranite zabrane plastičnih vrećica - video prilog - Kanadski Toronto je najprije uveo zabranu pa povukao zabranu plastičnih vrećica. Razlozi su brojni i obrazloženi su u ovom video prilogu - od štete lokalnoj ekonomiji, trgovini, građanstvu do opasnosti od nehigijenskih uvjeta kod korištenja višekratnih vrećica, itd. Ipak, možda najvažnije je to da se 65 % anketiranih "snažno protivi" uvođenju zabrana.
17.12. - Fotogalerija Plastik - blogerica Valcer - dva (možda i tri) pogleda na plastiku poslala je blogerica Valcer koja piše blog Sanjarenja.
18.12. - Oksoplastičari protiv prerađivača - Udruženje oksoplastičara objavilo je svoje očitovanje kojim pobijaju istraživanje o reciklabilnosti biodegradabilne plastike, koje je za potrebe Europskog udruženja prerađivača plastike proveo austrijski Transfercenter für Kunststofftecknik.
19.12. - Fotogalerija Plastik - Iva Kraljić - Crno-bijelo u plastičnoj foliji - Iva Kraljić - umjetnički fotograf napravila je upravo za Foto natječaj koji to nije seriju prekrasnih fotografija s modelom.
20.12. - Plastične funte - Britanska narodna banka službeno je objavila da će 2016. početi izdavati plastične novčanice čime će se okončati razdoblje od 320 godina u kojima se koristio papirnati novac.
21.12. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije 2 - Nikola Smernić - suradnik i prijatelj ovog bloga NIKOLA SMERNIĆ u izboru Slobodne Dalmacije nominiran za osobu 2013. godine, odnosno za Dalmatinca godine.
22.12. - Fotogalerija Plastik - TunnA - Svakodnevna plastika - poznanik TunnA poslao je nekoliko fotografija iz svog ureda.
23.12. - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena - Slatke plastične predbožićne pripreme - kako je autorica sama napisala: "I mene je privukla ova tvoja ideja s foto natječajem koji to nije, i bilo bi mi drago, štono bi se reklo, bila bi mi čast i zadovoljstvo, ako svojim slikama mogu pripomoći slaganju tvog foto-mozaika o plastici."
24.12. - Sretan Božić - Svim čitateljima i posjetiteljima bloga, dragim prijateljima, znancima, suradnicima, iskreno i od srca čestitka za Božić.
25.12. - Riječi Pape Franje valja poslušati na Božić - Papa Franjo promovira recikliranje - video prilog - Papa Franjo napravio je amaterski snimak u kome je pohvalio sakupljače plastičnih boca i ostalog korisnog otpada širom svijeta, siromašne ljude koji u smeću traže robu za recikliranje i za višekratnu upotrebu.
26.12. - Fotogalerija Plastik - Rafaela Radić - Neka igre počnu - modna dizajnerica Rafaela Radić iz Splita igrala se sa svojom kćerkicom - i to je fotografirala. Kako kaže, igra se nastavlja.
27.12. - Od čega ugiba stotine tisuća morskih životinja - Često se u našim medijima može pročitati da od plastičnih vrećica godišnje ugiba stotine tisuća morskih sisavaca i kornjača i milioni morskih ptica. I ne samo od medija, već i od političara, pa i nekih koje bi mogli zvati znanstvenici, a najčešće od takozvanih zelenih. Ovdje se daju dva primjera koji dokazuju što je stvarni uzrok pomora morskih životinja.
28.12. - Fotogalerija Plastik - Marina Š. - Svjetlost glazbe - blogerica Marina je od starih plastičnih muzičkih kazeta napravila prekrasnu lampu.
29.12. - Dva primjera za primjer - Školarci su u prigodno predbožićno doba iskoristili sakupljene plastične vrećice i pretvorili ih u zabavne, kreativne i jedinstvene ukrase za bor - dva primjera iz dva kraja - iz Veprinca sa Učke i iz Perušića.
30.12. - Fotogalerija Plastik - Andrej Šepčić - Pozdrav iz Dubaija - svoje slike, kao doprinos projektu prikaza svakodnevne upotrebe plastike poslao je Andrej Šepčić iz Dubaija.
31.12. - Sretna nova godina - 2013. na blogu "Plastično je fantastično" bila je uspješna. Objavljena su 284 posta. Bilo je dosta analitičkih članaka, reagiranja, uveden je newsletter, a ono što je drugi dio godine obilježilo je Foto natječaj koji to nije kojem se odazvala do sada 60-tak autora s više od 80 fotogalerija, i slijedom toga Galerija PLASTIK. I ja sam ostao iznenađen. Veselim se što se akcija nastavlja, radovi pristižu i objavljivati će se i u novoj godini tempom kao i do sada. Ono što me je posebno razveselilo, ali i kao čovjeka dirnulo je post Ala je lijep ovaj svijet kolegice blogerice Kamene. Post koji je namijenjen mojoj ideji i meni. Napisan je tako prijateljski da je na svoj način pokazao svu suštinu stvari koju sam i želio postići ovim blogom, a veselilo bi ma da sam i ostvario. Pročitajte.

S lijeve strane naslovne stranice bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO dana je anketa "Što bi trebalo učiniti s plastičnim vrećicama" koja je obrazložena u postu: "Zašto anketa?" pa Vas pozivam da odaberete jedan od ponuđenih odgovora. Također, na istoj toj lijevoj strani dane su poveznice na preglede sadržaja te na pojedine grupe članaka o određenoj temi - radi bržeg i jednostavnijeg snalaženja čitatelja.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika):
- Milpitas, Kalifornija, SAD - 5. prosinca 2013. gradsko vijeće je odlukom donesenom s 3 glasa protiv i 2 glasa za odbilo prijedlog uredbe kojom bi se uvela zabrana jednokratnih plastičnih vrećica te naknada na papirnate vrećice koje su napravljene iz manje od 40 % recikliranog papira. U obrazloženju odluke navodi se da je bi zabrana bila neučinkovita, a da bi se lokalnom gospodarstvu nanijela šteta od najmanje 250000 $ godišnje.
- Sjeverna Irska, Velika Britanija - Odbor za zaštitu okoliša parlamenta Sjeverne Irske početkom prosinca 2013. predložio je da se uvođenje druge faze uredbe o ograničenju potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica, koja je trebala stupiti na snagu u travnju 2014. godine odgodi, jer je i prva faza postigla zadovoljavajuće rezultate, odnosno došlo je do značajnog smanjenja potrošnje jednokratnih plastičnih vrećica.
- Zadnja obnova podataka: 8. prosinca 2013. - 12:00 - revizija 13.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija):
- Tijekom studenog i prosinca nije bilo uvođenja zabrana ili oporezivanja u dijelovima svijeta koje pokriva ovaj pregled, ali niti ukidanja postojećih.
- Zadnja obnova podataka: 3. listopada 2013. - 20:00 - revizija 4

IZ POVIJESTI BLOGA:
Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
14.11.2011. - Povijest plastike - Slikovni prikaz povijesti plastike. Možda ta povijest i nije dugačka, ali je puna promjena i inovativnosti, područje ljudske civilizacije koje se je najbrže i najviše razvijalo, a razvija se i dalje. Zato pogledajte kratki slikovni prikaz uz navedene neke značajnije godine.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Svim primateljima ovog newslettera, čitateljima bloga, suradnicima i učesnicima Foto natječaja koji to nije od srca i iskreno želim sretnu i uspješnu 2014. godinu.

Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 23:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #