Plastično je fantastično

subota, 01.03.2014.

NEWSLETTER 10

NEWSLETTER 10


Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec veljaču.

Veljača kao što su bili i prosinac i siječanj, na blogu je obilježena s Plastičnim foto natječajem koji to nije koji je u tijeku još od listopada i vrlo uspješno se nastavlja - moglo bi se reći da je prerastao u jedan veliki i zanimljivi projekt. Zadnjim danom veljače formalno je i završio Plastični foto natječaj koji to nije, objavljeni su svi pristigli radovi. Ali o tome nešto kasnije. Samo ću spomenuti da je 31. siječnja 2014. objavljen NEWSLETTER 8 u kojem je službeno objavljen MEĐUNARODNI FOTOFRAFSKI NATJEČAJ NA TEMU PLASTIKE. Natječaj je raspisan u suradnji s Fotoklubom Rijeka i Društvom za plastiku i gumu.

Tijekom veljače je na blogu su svakodnevno objavljivana po 2 posta - jedan vezan uz Plastični foto natječaj koji to nije (predstavljanje radova), a drugi iz redovne tematike bloga. Evo pregleda objavljenih članaka (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.02. - NEWSLETTER 9 - pregled objavljenih članaka na blogu tijekom siječnja
02.02. - Fotogalerija Plastik - Izabela Petković 2 - draga kolegica s posla u svom drugom predstavljanju, poslala je zanimljive fotografije sa svojih izleta, a na kojima su, sasvim slučajno i plastični predmeti.
02.02. - Plastične vijesti 59 - Raste proizvodnja plastike - prema podacima PlasticsEurope - najvećeg europskog udruženja plastičara u 2012. godini je svjetska proizvodnja plastike porasla za skoro 3 % - od 280 milijuna tona u 2011. na 288 milijuna tona u 2012.
03.02. - Fotogalerija Plastik - GP Zagrebancije 2 - druga serija odličnih fotografija blogera, ili bolje reći fotoblogera GP Zagrebancije na temu plastičnih predmeta oko nas.
03.02. - Izjava dana: Doći će do velikih promjena u sustavu plastične ambalaže - ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović godinu i pol nakon preuzimanja ministarske funkcije dao je intervju Poslovnom dnevniku gdje govori o svom dosadašnjem radu, izazovima koji mu predstoje, te najavljuje ozbiljne promjene u sustavu gospodarenja otpadom.
04.02. - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena 3 - Ljetne radosti - treća serija fotografija blogerice Kamene koja uređuje blog Kamena kućica na škoju vratila nas je u ljetne dane i prikazala plastične predmete koje susrećemo na našim plažama.
04.02. - Ah ti političari - britanski političari, članovi parlamentarnog odbora nezadovoljni su vladom Velike Britanije i Ministarstvom okoliša, hrane i ruralnog razvoja zbog sporosti u uvođenju naknada na jednokratne plastične vrećice.
05.02. - Fotogalerija Plastik - Ilija Dadasović 2 - Regata - nakon ljepotice s plastičnim radiom, u svom drugom predstavljanju, Ilija Dadasović poslao je fotografije s jedriličarske regate.
05.02. - Seksi igračke sigurne za upotrebu - gotovo sve seksi igračke izrađene su od raznih vrsta plastike, najčešće od PVC-a. Ima ih svakakvih - mekanih, tvrdih, rastezljivih, savitljivih i kakvih sve ne. Takve su i dječje igračke. Da bi bile mekane dodaju im se ftalati, a Europska komisija za kemikalije je u svom istraživanju zaključila da su sve te igračke bezopasne. Naravno, fotografije nisu mogle biti priložene na blogu pa su prikazane na sljedećem LINKU.
06.02. - Fotogalerija Plastik - Brazde 2 - Fotke s uhvaćenom ljepotom - druga fotogalerija blogera koji samo komentira, ali i odlično fotografira.
06.02. - Kalifornija ponovno u napadu na vrećice - deveti puta da kalifornijski zakonodavci, putem senata savezne države Kalifornije, planiraju usvojiti jedinstvenu odluku o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica na cijelom području ove savezne države SAD-a.
07.02. - Fotogalerija Plastik - Kamena 4 - Sigurnost prije svega - blogerica Kamena bila je na dječjoj školi rolanja. U objektiv su joj upale kacige, štitnici, role - sve od plastike.
07.02. - Je li ORaH zapravo „BANANA“? - kada se radi o iskustvima u gospodarenju otpadom u malim zemljama poput Hrvatske, Slovenije ili BiH treba naglasiti da se i prečesto prepisuju neprilagođene odredbe iz EU. U navedene zemlje uvode se neprovjerena strana rješenja za potrebe gospodarenja otpadom, često lošija od onih koja ima na raspolaganju Hrvatska - piše prof. Igor Čatić.
08.02. - Fotogalerija Plastik - Filip Žauhar 3 - Plastična elektronika - mladi (uskoro) magistar elektrotehnike iz Omišlja pokazao nam je predmete s kojima radi, a ne viđa se baš često - elektroničke kartice.
08.02. - Plastične vijesti 60 - Baltimore odbio uvođenje naknade na vrećice - gradsko vijeće Baltimorea 27. siječnja 2014. - održalo je odgođenu raspravu i glasovanje o prijedlogu o uvođenju naknade od 10 $ centi (oko 56 lipa) na sve plastične i papirnate trgovačke vrećice. Prijedlog je s 9 naprema 6 glasova odbijen te se u ovom gradu neće naplaćivati naknada na vrećice do daljnjeg.
09.02. - Fotogalerija Plastik - blogerica Valcer 2 - Priča s lopticama mace Makane - simpatična igra mace Makane s plastičnim lopticama koju je svojim fotoaparatom zabilježila blogerica Valcer.
09.02. - Nered u Engleskoj prije uvođenja naknade na vrećice - međustranački odbor za okoliš u Britanskom parlamentu zaključio je da po pitanju uvođenju naknada na jednokratne plastične vrećice u Engleskoj, vlada "kompletan nered" te da se "nepotrebno komplicira".
10.02. - Fotogalerija Plastik - Rafaela Radić 2 - Malo mašte, malo plastike i igra može početi - modna dizajnerica iz Splita Rafaela Radić zaigrala se sa svojom kćerkicom i to fotografirala.
10.02. - Plastične vrećice u centru pažnje - američki Forum za raspravu o zakonskim prijedlozima sačinio je analizu posljednjih zakonskih prijedloga širom Sjedinjenih Američkih Država kojima se predlažu uvođenje zabrana ili nameta na jednokratne plastične vrećice. Zaključci su zanimljivi i upozoravajući i za naše prilike.
11.02. - Fotogalerija Plastik - Jaroslav Netrval 2 - Sail plastic, sail - Jaroslav Netrval, fotograf i majstor borilačkih vještina iz Plzena, Češka, poslao je nekoliko fotografija s plastičnim plovilima za zabavu i rekreaciju.
11.02. - Naši plastičari - Primax - predstavljanje plastičarske firme Primax iz Slavonskog Broda. Najveći udio u proizvodnji ove tvrtke su svijeće i lampaši, a imaju i proizvodnju plastičnih vrećica.
12.02. - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena 5 - Leti plastiko, leti - blogerica Kamena nas ponovno vraća na plažu, ovaj puta za vjetrovitog dana kada na scenu daskaši i windsurferi.
12.02. - Na marginama Plastičnog foto natječaja koji to nije - Plastik - Fly polystyrene, fly - autor bloga s jednog svog putovanja donio je nekoliko fotografija na kojima su prikazani ukrasni modeli aviona i oblaka izrađeni od pjenećeg polistirena (PS-E), donedavno se koristio naziv ekspandirajući ili ekspandirani polistiren (EPS), a široj javnosti poznatiji po komercijalnom nazivu stiropor.
13.02. - Fotogalerija Plastik - Boris Jagačić 2 - Plastika u službi njenog veličanstva zabave - urednik web portala ZG Magazin svojom drugom foto galerijom predstavio je plastične predmete iz svijeta igre i zabave.
13.02. - Plastične vijesti 61 - Zabrana plastičnih zastava - Visoki sud gradića Orissa uvažio je argumente iz peticije građana koji su tražili zabranu te zabranio plastične (polietilenske) zastave.
14.02. - Fotogalerija Plastik - Milan Breg 2 - Plastenke z rdečo piko - časnik slovenske vojske Milan Breg u slobodno vrijeme voli fotografirati. Na poziv autora bloga da sudjeluje u "Foto natječaju koji to nije", odazvao se s nekoliko serija fotografija, ovo je druga.
14.02. - Tetra Pak - 50 godina u regiji - rijetke su kompanije čije je ime postalo naziv za cijelu kategoriju proizvoda. Naraštaji djece odrastali su uz mlijeko u ambalaži od plastificiranog kartona i ne znajući da je tetrapak zapravo Tetra Pak.
15.02. - Fotogalerija Plastik - blogerica Čiovka 4 - blogerica Čiovka, koja uređuje blog Pripadan tebi, poslala je nekoliko fotografija, snimljenih, onako usput.
15.02. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Brujo - I priroda voli plastiku - za svojih šetnji kroz krčke šumarke i drmune fotograf Ivica Brusić Brujo iz Krka naišao je na zanimljiv prizor simbioze.
16.02. - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena 6 - Ljetna dječja igra - blogerica Kamena vraća nas u ljeto i prikazala nam je u nekoliko lijepih fotografija slučajno snimljenu dječju igru uz more.
16.01. - Naši plastičari - Stražaplastika - predstavljanje tvrtke Stražaplastika iz Huma na Sutli koji su nedavno postigli zapažen uspjeh i proboj na američko tržište s moderno dizajniranom plastičnom kanticom za zalijevanje cvijeća Keira.
17.02. - Fotogalerija Plastik - Diana Sokolić 3 - Plastique est fantastique - nakon povratka s uspješnog predstavljanja svojih radova od pleksiglasa na tjednu nakita u Parizu, Diana Sokolić predstavlja nam se sa svojim očaravajućim fotografijama plastične folije za zamatanje. Kako kaže: Dok sam fotografirala svoje svjetlosne objekte, primijetila sam kako svjetlo zanimljivo pada na plastičnu foliju u koju su radovi bili zamotani.
17.02. - Na marginama plastičnog foto natječaja koji to nije - Plastik 2 - Plastika glavu čuva - bez plastike nema sigurnosti na cestama, posebno za motocikliste. Autor bloga predstavlja svoje fotografsko umijeće, ovaj puta s motorističkom kacigom - naravno, plastičnom.
18.02. - Fotogalerija Plastik - Jaroslav Netrval 3 - Plastic chilhood - Jaroslav Netrval, fotograf i majstor borilačkih vještina iz Plzena, Češka, poslao je nekoliko fotografija koje nas vežu uz djetinjstvo, sada već nerazdvojno od plastike.
18.02. - Plastičari nisu u europskoj, ali ni u hrvatskoj cukerpiksli - odgovor autora bloga na komentar blogera Alexxla koji kaže: Koja ste vi mafija! Gledam, dokumentarac, kak ste u EU proturili zakona, da na buteljama ne smije biti više čepova od pluta, već moraju biti Vaši. Pol Portugalaca živi od hrasta plutnjaka i sad, prek noći ... di bu oni s tim svojim čepima? Kaj? U rit da si ih nabiju? Ja to ne razmem. ….
19.02. - Plastična vrećica koja život znači - prikaz fotografije koja je u trenutku obišla svijet, a koja je ponukala autora bloga da napiše: … eto, nema niti jednog dijela našeg života, aktivnosti i djelovanja, a da nema tu pri ruci, oko nas, tih svakodnevnih predmeta kao što je plastična vrećica. One su tu, u tuzi, veselju, da nam koriste, ali i da nas opterećuju - zavisi samo od nas kako se s njom ponašamo. Da, katkada nam život spašava, da nam cijeli život skupljen u sebi nosi, katkada nam ga zagorčava, ali tu je.
19.02. - Fotogalerija Plastik - Dario Kraljić 2 - Nespojivo, ali plastično - Dario Kraljić iz Beča poslao je nekoliko fotografija koje su tematski nespojive, a jedino što ih povezuje je - plastika.
19.02. - Hrvatska ne zna kuda ide i što hoće - Je li reindustrijalizacija jedini pravi odgovor na krizu? Koju industriju i na koji način država treba poticati? - pita se profesor Igor Čatić u svom komentaru na Industrijsku strategiju Hrvatske 2014.-2020.
20.02. - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena 7 - In memoriam - vrijedna i fotografski aktivna blogerica Kamena u svojim slikama zapazila je još nekoliko fotografija s plastičnim predmetima.
20.02. - Plastične vijesti 62 - Plastika omogućava novi vanjski i unutarnji dizajn automobila - plastika sa svojim poboljšanim karakteristikama, a svakako zbog svoje male težine, omogućava sve širu upotrebu na području automobilizma. Bilo za vanjske dijelove, bilo za unutrašnjost kod koje je plastika i reciklirana plastika odavno preuzela primat. Prikaz dva vrlo uspješna primjera primjene plastike u proizvodnji najnovijih automobila.
21.02. - Fotogalerija Plastik - Filip Žauhar 4 - Plastika koja povezuje - mladi (uskoro) magistar elektrotehnike iz Omišlja pokazao nam je ovaj puta plastične elemente koji služe za povezivanje u elektroničkoj i računalnoj opremi.
21.02. - Činjenicama protiv mitova 14 - Zabrane štete poslovanju - slikovni prikaz, reklo bi se flyer s nekoliko brojčanih podataka o posljedicama zabrana jednokratnih plastičnih vrećica.
22.02. - Fotogalerija Plastik - Zlatko Božić 2 - Tenkovi, samohotke i vozila - magistar avio inženjerstva, a u slobodno vrijeme maketar Zlatko Božić iz Zagreba, prestavio se drugi puta na stranicama bloga sa svojim plastičnim maketama, ovaj puta s maketama tenkova, samohotki i vozila.
22.02. - Plastične vijesti 63 - Predstavljen više sirovinski 3D printer u boji - prikaz najnovijeg dostignuća u području 3D printanja - više sirovinski 3D printer u boji.
23.02. - Fotogalerija Plastik - Ivan Ješić - Popodnevna šetnja - prijatelj iz Splita, jednog od rijetkih sunčanih dana prošetao je uz more i snimio nekoliko lijepih fotografija
23.02. - Plastika je prevrijedna da bi bila otpad - plastičarska i tekstilna industrija u suradnji s kompanijama koje se bave otpadom u belgijskoj pokrajini Flandriji, objavili su zajedničku web stranicu www.werecycle.be putem koje informiraju javnost o inicijativi da se u Belgiji vodi računa o recikliranju svakodnevnih iskorištenih plastičnih i gumenih proizvoda te daje konkretne upute što i gdje se može reciklirati.
24.02. - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena 8 - Baloni - šareni baloni za napuhavanje izrađuju se od lateksa (prirodnog kaučuka), a blogerica Kamena poslala je nekoliko fotografija tih svakodnevnih predmeta.
24.02. - Plastične vijesti 64 - Polikarbonat i LED rasvjeta - unapređenje i daljnji razvoj svojstava polikarbonata (PC) - transparentnost i visoka toplinska postojanost omogućavaju širenje najučinkovitije i energijski najpovoljnije LED rasvjete. Dan je prikaz kako se uz pomoć LED žaruljica može napraviti vrlo efektan i uočljiviji prometni uređaj - semafor.
25.02. - Fotogalerija Plastik - Milan Breg 3 - Kad mi treba, tu je - Milanu Bregu iz Ptuja ovaj puta za objektiv su upala osvježavajuća pića u plastičnim bocama.
26.02. - Fotogalerija Plastik - bloger 20 do asa - 2 / EPP - Evolucijska Primjena Plastike - bloger "20 do asa" ima vrlo zanimljiv pogled na plastiku i plastične predmete, rekli bi skoro pa iznenađujuće ili "tog se nitko nije sjetio".
26.02. - Američki zeleni prekinuli anti PVC kampanju - Američke civilne udruge za zaštitu okoliša i javnog zdravlja objavile su da zaključuju svoje nacionalne anti-PVC i anti-ftalati kampanje, s ciljem fokusiranja na razvoj aktivizma i obuku aktivista.
27.02. - Fotogalerija Plastik - blogerica Kamena - 9 - Ribanje i ribarsko prigovaranje - blogerica Kamena ne miče se od mora. Ovaj puta predstavlja se s nekoliko fotografija ribarskog pribora i opreme - naravno izrađenih od plastike.
27.02. - Profesor upozorava parlamentarce - britanski sveučilišni profesor upozorava europske parlamentarce na posljedice uvođenja direktive o ograničenju potrošnje plastičnih vrećica jer će ista dovesti do veće potrošnje biorazgradive i bioizvorne plastike.
28.02. - Fotogalerija Plastik - Milan Breg - 4 - Nekaj iz vsakdanjega dneva - Milan Breg iz Ptuja završava seriju predstavljanja fotografija u Plastičnom natječaju koji to nije. Fotogalerija kojom se sada predstavlja je pogled u kupaonicu na ženinu policu.
28.02. - Plastične vijesti 65 - Indija će udvostručiti potrošnju plastike - indijska udruženja proizvođača plastike, kojih je više od 30, na posljednjem sajmu plastike Plastivision održala su okrugli stol o perspektivama razvoja plastičarske industrije i potrošnji plastike i plastičnih proizvoda u Indiji do 2020. godine.

S lijeve strane naslovne stranice bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO dana je anketa "Što bi trebalo učiniti s plastičnim vrećicama" koja je obrazložena u postu: "Zašto anketa?" pa Vas pozivam da odaberete jedan od ponuđenih odgovora. Također, na istoj toj lijevoj strani dane su poveznice na preglede sadržaja te na pojedine grupe članaka o određenoj temi - radi bržeg i jednostavnijeg snalaženja čitatelja.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika):
Lacey, Washington, SAD - gradsko je vijeće 13. veljače 2014. glasalo je 4 naprema 3 za usvajanje uredbe kojom se u ovom gradiću s oko 42000 stanovnika uvodi zabrana davanja jednokratnih plastičnih vrećica kupcima. Zabrana se odnosi na sve trgovine u ovom gradiću. Prethodno je 8 puta pokušavano na razini gradskih odbora ili gradskog vijeća donijeti ovakvu zabranu, ali sve do sada zabrana nije prolazila. Osim zabrane jednokratnih plastičnih vrećica, uredba predviđa da trgovci moraju osigurati papirnate vrećice koje su napravljene od najmanje 40 %-tnog recikliranog papira i njih su trgovci dužni naplaćivati najmanje 5 US $ centi (oko 30 lipa). Uredba stupa na snagu od 1. srpnja 2014.
- Zadnja obnova podataka: 14. veljače 2014. - 19:00 - revizija 15.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija):
U veljači nisu evidentirane odluke o zabranama plastičnih vrećica u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 29. siječnja 2014. - 14:00 - revizija 5

IZ POVIJESTI BLOGA:
Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
18.11.2011. - Zeleno, stvarno zeleno - predstavljen i detaljno objašnjen pojam GREENWASHING, kako ga prepoznati i proizvođači manipuliraju činjenicama ne bi li prikazali svoj proizvod "zelenijim" odnosno ekološki prihvatljivijim nego što jeste. Kasnije je u više navrata na blogu pisano o GREENWASHINGU, dani su primjeri, pa je s lijeve strane bloga stavljena poveznica GREENWASHING preko koje se može doći do pregleda svih članaka o ovoj marketinškoj prevari.

PLASTIČNI FOTO NATJEČAJ KOJI TO NIJE
Od 13. listopada 2013. pa sve do zadnjeg dana veljače 2014. gotovo svakodnevno je su na blogu objavljivane fotogalerije brojnih autora koji su fotografirali plastiku i plastične predmete u svakodnevnom životu. Pregled objavljenih fotogalerija možete vidjeti u Galeriji PLASTIK. Svoje radove u ovoj web galeriji izložilo je 43 autora - fotografa amatera, profesionalaca, akademskih umjetnika, zaljubljenika u fotografiju. Objavili su ukupno 76 fotogalerija s 370 fotografija na kojima su prikazane stotine raznih plastičnih predmeta iz našeg svakodnevnog života.

Upravo uspjeh ovog projekta, ponukao je autora bloga da se poveže s Fotoklubom Rijeka i Društvom za plastiku i gumu te da se raspiše MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI NATJEČAJ NA TEMU PLASTIKE, a koji traje do 30. travnja 2014. Radovi stižu, a očekuje se početak objava pristiglih radova od sredine ožujka.

Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO. I za kraj:

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

I na kraju podsjećam sve primatelje newsletera, čitatelje i posjetitelje ovog bloga te zaljubljenike u fotografiju:
Objavljen je MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI NATJEČAJ s temom PLASTIKA I PLASTIČNI PROIZVODI OKO NAS - detalje možete pročitati u postu FOTO NATJEČAJ - NEWSLETTER 8 i na web stranicama FOTOKLUBA RIJEKA - NATJEČAJI - PLASTIKA I PLASTIČNI PROIZVODI OKO NAS.

Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično



- 12:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #